Azonos jogi szabályozást sürget a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a munkaügyi miniszternél a közalkalmazottak és köztisztviselők nyugdíjazására. Ha a módosításokat júniusig nem fogadtatja el a kormányzat, sok száz oktatási dolgozó veszti el a jogosultságát az előre hozott nyugdíjazásra, mivel jövőre szigorodnak a feltételek.
 
Az érdekvédelmi szervezet szorgalmazza a kormánynál, hogy a nyugdíjazásnál azonos szabályok vonatkozzanak a közalkalmazottakra és a köztisztviselőkre. Az utóbbi státusban dolgozók előre hozott nyugdíjkérelmét a munkáltató nem tagadhatja meg, szemben a közalkalmazottakéval. Kerpen Gábor, a szervezet elnöke szerint előfordul, hogy a közalkalmazottak előre hozott nyugdíjkérelmét a munkáltatók a végkielégítés és a felmentési idő miatt megtagadják.

A létszámleépítésekre kényszerülő intézményekből az előnyugdíjazás helyett olcsóbb megoldásként a fiatalabb dolgozókat bocsátják el. A PDSZ a közalkalmazottakkal szembeni diszkriminatív elem eltörlését sürgeti, azt, hogy ne legyen mérlegelési lehetősége a munkáltatónak, ha dolgozója nyugdíjba akar menni. Az előre hozott nyugdíjakra vonatkozó szabályok szerint csak akkor kérelmezhető a felmentés, ha a közalkalmazott már eleget tett az előre hozott öregségi nyugdíj feltételeinek: nők esetében betöltötte az 57. évét, férfiaknál pedig a hatvanadikat, és adott a 38 év munkaviszonyban eltöltött idő is.

A munkáltató döntése alapján kezdi meg felmentési idejének letöltését a közalkalmazott. Kerpen Gábor szerint a felmentési idő áttolódhat a következő, 2009-es évre mindazoknál, akik április után születtek. Ekkor azonban a jogszabály szerint az életkori feltételek változnak, és csak az 59. életév betöltésétől lesz mód az előre hozott nyugdíj kérelmezésére, így sok oktatási dolgozó elveszíti a jogosultságát.

A kormány észlelte az intézkedéséből származó hátrányokat, de még nem fogadta el a szükséges módosításokat, így jelentős hátrányba kerülhetnek azok, akiknél adottak az előnyugdíjazás feltételei, de április után születtek. A PDSZ ezért sürgeti, hogy ugyanazok a szabályok vonatkozzanak azokra is, akik az adott év áprilisa és december 31. között születtek.

Sándor Csilla
Magyar Hírlap

Jelenleg Online

Oldalainkat 255 vendég és 0 tag böngészi

Utolsó fórum hozzászólások

Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.