Tájékoztató a sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal foglalkozó gyógypedagógiai pótlékra jogosultak támogatása és az osztályfőnöki pótlékra jogosultak támogatása igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 19/2009. (IV. 2.) OKM rendeletről
 
A támogatás forrása: A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény 5. számú mellékletének 24. b) c) pontja.
1. A támogatás célja: A jogszabály szerinti alsó mértékig kiegészíteni a gyógypedagógiai pótlékra, valamint az osztályfőnöki pótlékra jogosultak pótlékát (a gyógypedagógiai pótlék esetében a pótlékalap 20 százalékával, az osztályfőnöki pótlék esetében a pótlékalap 8 százalékával. Továbbá a minőségi munkát végző meghatározott pótlékra jogosult szakemberek esetében a munkáltatónak differenciálási lehetőséget biztosítani.
2. A támogatás megilleti: A közoktatási intézményt fenntartó helyi önkormányzatokat és a többcélú kistérségi társulásokat, a közoktatási feladatot ellátó nem állami intézmény fenntartóját, a központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézményeket az általuk ellátott közoktatási feladatokra.
 
3. Gyógypedagógiai pótlékra jogosult
- az a pedagógus-munkakörben foglalkoztatott közalkalmazott, munkavállaló, aki kizárólag sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal foglalkozik,
- a pedagógus-munkakörben foglalkoztatott közalkalmazott, munkavállaló abban az esetben, ha az általa felkészített sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók aránya a nevelési év, tanév első napján eléri a harminchárom százalékot,
- a nevelési-oktatási intézményben a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelésében, oktatásában részt vevő, nevelő-oktató munkát segítő munkakörben foglalkoztatott közalkalmazott, munkavállaló,
- a pedagógiai szakmai-szolgáltató intézményekben pedagógiai szakértő és pedagógiai előadó munkakörben foglalkoztatott közalkalmazott, munkavállaló, ha munkaköri feladatként olyan tevékenységet végez, amely az adott tevékenység ellátását segíti.
4. Osztályfőnöki pótlékra jogosult
- a pedagógus-munkakörben foglalkoztatott közalkalmazott, munkavállaló abban az esetben, ha az iskolában osztályfőnöki feladatokat, illetve ha a kollégiumban önálló tanulócsoport-vezetői feladatot lát el.
5. A támogatás igénylése
A támogatást a fenntartók igényelhetik a 2008. évi október 1-jei nyitó, közoktatási statisztikai, tényleges, teljes munkaidőre átszámított, gyógypedagógiai pótlékra jogosult közalkalmazottak, munkavállalók illetve osztályfőnöki pótlékra jogosult pedagógusok létszáma alapján.
Az igényléseket az önkormányzati fenntartók a Magyar Államkincstár Regionális Igazgatósága illetékes megyei szervezeti egységeihez, a közoktatási humánszolgáltatók és a központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények az OKM Támogatáskezelőhöz nyújthatják be (OKM Támogatáskezelő Pályázatkezelési Önálló Osztálya 1055 Bp. Bihari János u. 5.), papír alapon két eredeti példányban és elektronikusan. Az adatlap elérhető: http://www.okmt.hu/elektronikus_igenyles.
5.1 Benyújtandó dokumentumok:
- adatlapok
- nyilatkozat (arról, hogy a fenntartó rendelkezik a közoktatási törvény 105. § -ában meghatározott közoktatási esélyegyenlőségi intézkedési tervvel)
- nyilatkozat (– a helyi önkormányzatok kivételével –arról, hogy a támogatást igénylőnek nincs 60 napon túl lejárt köztartozása, és rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik)
Határidő: 2009. április 20. Figyelem! A határidő elmulasztása jogvesztő.
A támogatásban részesülő fenntartókról és a támogatás összegéről az oktatási és kulturális miniszter dönt. A döntés eredményéről (2009. június 20-át követően) minden igénylő levélben értesítést kap, illetve a kedvezményezettek megnevezését és az elnyert támogatási összeget az OKM a honlapján közzé teszi.

Jelenleg Online

Oldalainkat 69 vendég és 0 tag böngészi

Utolsó fórum hozzászólások

Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.