Azt gondolom, nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, az integráció manapság jóformán már a csapból is folyik. Persze jó értelemben. Ma már nem hangzik ez a kifejezés idegenül, sőt most már azt is tudjuk, mikor melyikről van szó: olykor így hívják a középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek elhelyezését az enyhék közé, de így hívjuk az enyhe értelmi elmaradással küzdők tanítását az ép intellektusúak között is, sőt, az ép értelmi képességek mellett fennálló olvasás, írás, számolás zavarral küzdő „diszeseket” is integráljuk a tanulási zavarral nem küzdő társak között.

Az 1990-es évek végétől elinduló integráció folyamata egy sor új feladattal, kihívással állította szembe a normál pedagógusokat, akik akkoriban joggal érezhették hogy nem erre készültem, nem ezt tanultam, a fogyatékos gyerekeknek jobb a szegregáció…

Az azóta eltelt évek alatt jelentős pozitív szemléletbeli változás következett be, azonban az egyre növekvő gyógypedagógus létszám mellett még mindig vannak olyan intézmények, melyek szakemberhiánnyal küzdenek.

Bár elvileg csak olyan intézmény fogadhat sajátos nevelési igényű gyermeket, aki rendelkezik az ellátáshoz szükséges, megfelelő szakos gyógypedagógussal, mégis előfordul, hogy e nélkül is felveszik a gyermekeket, jó szándékból, szülői kérésre, vagy egyéb okból kifolyólag. Ilyen esetekben szokásos megoldás, hogy külsős szakemberrel kötnek megbízási szerződést, aki végzi a habilitációs és rehabilitációs foglalkozásokat, pár szóban tájékoztatja, többnyire a gyermek osztályfőnökét a haladásról - bár sokszor csak úgy kutyafuttában. Ez a lehetőség ideig-óráig megoldás ugyan, de hosszú távon nem „kifizetődő”, hiszen nincs rá sem idő, sem mód, hogy megfelelő, megnyugtató segítséget nyújtson a sajátos nevelési igényű gyermekeket tanító többségi pedagógusoknak, (pedig előbb-utóbb mindenki tanítja majd őket) vagy akár a szülőnek.

A sajátos nevelési igény, sajátos pedagógiát, így nyelvezetet, módszereket, tudást kíván mindannyiunktól, melyet előbb vagy utóbb meg kell tanulnunk. Annál is inkább, mert egyre többen fedezik fel, hogy a gyógypedagógiai módszereket nagyszerűen lehet alkalmazni a szakvéleménnyel nem rendelkező, tanulási nehézséggel küzdő gyermekeknél is. Ennek az új tudásnak az elsajátítása nem könnyű feladat, különösen akkor nem, ha nincs a közelben szakember, aki segíthetne a hét bármely napján.

Az alábbi, 2005-ben készült kérdőíves felmérésemben arra voltam kíváncsi, melyek azok a területek, melyekben még tájékozatlanság érződik, hogyan vélekednek az integrációról a pedagógusok, illetve milyen képzés, önképzés adta lehetőségekkel élnek tudásuk bővítése érdekében.

A. A kutatás módszerei, eszközei

Kutatásomban deduktív és induktív stratégiát alkalmaztam.

Alkalmazott módszerek:

  • Feltáró módszerek: kérdőív
  • Feldolgozó módszerek: összefüggés feltárás, statisztikai módszerek, elemzés

Írásbeli kikérdezés

Az írásbeli kikérdezésnél minden alanynál azonos kérdőívet alkalmaztam. A kérdéseket egyrészt elméleti tájékozódás, másrészt saját elképzeléseim, felvetéseim alapján hoztam létre. A kérdések típusok szerint változatosak: zárt és nyitott változatok egyaránt megtalálhatóak közöttük. A zárt kérdések között eldöntendő, szelektív, skála, szűrő; a nyitott kérdések között kifejtendő kérdések szerepeltek. Előtanulmány, felkészülést követően történt a kérdések nyelvi megfogalmazása, sorrendjének megtervezése. A belső tagolásnál ügyeltem a fő kérdések elrendezésére, miszerint ezek a kérdések a kérdőívek második harmadába, a demográfiai tudakozódás pedig az elejére kerüljenek.

A kitöltést név nélkül kértem, s nagyobb részt személyesen, kisebb részt pedig postai úton juttattam el az érintett intézményekhez, pedagógusokhoz.


Jelenleg Online

Oldalainkat 261 vendég és 0 tag böngészi

Utolsó fórum hozzászólások

Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.