A 2007. júniusától hatályos jogszabály (120/2007 (V. 31.) Korm. rend.) szerint azok a betegek, akik orvosilag igazoltan nem tudják igénybe venni a tömegközlekedést, és ezért az egészségügyi intézménybe, sajátos nevelésű gyermek esetében pedig gyógypedagógia-, vagy oktatási intézménybe gépkocsival utaznak, útiköltségükhöz kilométerenként 10,50 Ft támogatásra jogosultak.

A változás a tömegközlekedéssel közlekedőket összegszerűség tekintetében nem érinti.

A kísérő költségtérítésében több változás is történt:

Jogszabály alapján május hónapban történt utazások tekintetében, ha az utazási utalványon 2 kísérő van feltüntetve, akkor még 2 kísérő részére fizethető ki az utazási költségtérítés. 2007. június 1-től kizárólag egy kísérő részére számolható el utazási költségtérítés. Gépjárművel történő utazásoknál ez azt jelenti, hogy a beteg és kísérője is 10,50 Ft /km költségtérítésben részesül.

Július 1-től gépjárművel történő utazáskor a kísérőt költségtérítés nem illeti meg, viszont a beteg 21 Ft/km támogatásban részesül. Tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén — amennyiben indokolt — továbbra is 1 kísérő részére térít az egészségbiztosítási pénztár utazási költséget.

Az OEP és az Egészségügyi Minisztérium által kezdeményezett jogszabály módosításra azért volt szükség, mert amíg 2006 december 31-ig a „Hitelezett utazási utalvány”-al utazó személy részére a biztosító 100%-ban finanszírozta a tömegközlekedés költségét, addig 2007. január 1-je óta az egészségbiztosító kizárólag a menetjegy árának kedvezménnyel csökkentett összegét téríthette meg – utólagosan – a beteg részére.

Ez a változás a tömegközlekedési eszközt igénybe vevőt nem érintette (hisz mindenképpen 100%-ban térült meg utazási költsége), viszont a személygépkocsival szállított beteg is csak az adott távolságon közlekedő olcsóbb tömegközlekedési eszköz menetjegyének kedvezménnyel csökkentett árát kapta meg a megyei egészségbiztosítási pénztáraktól (MEP).

A júniustól hatályos jogszabály alapján a MEP-ek már a május hónapban történt utazások térítése esetében is az új – a betegek számára kedvezőbb – szabályozás szerint járnak el . A módosítás az útiköltség-térítés iránti igény benyújtásának módját nem érinti.

Budapest, 2007. június 1.


Jelenleg Online

Oldalainkat 35 vendég és 0 tag böngészi

Utolsó fórum hozzászólások

Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.