A szakértői és rehabilitációs bizottság feladatkörébe tartozik a sajátos nevelési igényű tanuló fejlődését nyomonkövető, rendszeres felülvizsgálata a 14/1994 (VI. 24.) MKM rendelet értelmében:
20. § (4) az első vizsgálatot követő 1 tanév eltelte után,
azt követően, a tanuló 12 éves koráig minden 2. tanévben,
azt követően és a nem említett többi fogyatékosság esetén minden 3. tanévben
9. § (4) Képzési kötelezettségnél (fejlesztő felkészítésnél):

abban az évben, amelyben a 8. életévét betölti, azt követően pedig 3 évenként

A módosított 11(1994 /VI.8.) MKM rendelet 4. számú mellékletében a tanügyi nyilvántartásokkal foglalkozó fejezet 4. d) és e) bekezdése céljából:

e) Az óvoda, az iskola a d) pontban meghatározott adatok alapján minden év június 30-áig megküldi az illetékes szakértői és rehabilitációs bizottság részére azon gyermekek, tanulók nevét – a bizottsági szakvélemény számával együtt – akinek a felülvizsgálata a következő tanévben esedékes.

Felülvizsgálati kérelemhez segítségül egy táblázat alkalmazását javasoljuk a mellékletben, melyet kizárólag a felülvizsgálatra használjuk fel!
A kontrollvizsgálat előtt pedagógiai vélemény, illetve jellemzés kitöltése javasolt.

A felülvizsgálat azért is nagyon fontos, mert a korábban kiadott szakvélemények hatályukat vesztik és nem segítik az óvodai nevelést, illetve az iskolai oktatást és nevelést, emellett az emelt normatív támogatás igénybevételére sem jogosít a határidő lejárta után.

Felülvizsgálat minden 8. osztályos esetében is szükséges: a továbbtanuláshoz, a speciális szakiskolába való beíratáshoz.

A közoktatási törvény 34. § (3) bekezdésének (b) pontja alapján a szakértői és rehabilitációs tevékenység keretében vizsgálni kell a különleges gondozás ellátásához szükséges feltételek meglétét.

Kontrollvizsgálat menete:
-iratanyagok áttanulmányozása
-előzetes konzultáció az osztályfőnökkel, illetve a gyógypedagógussal
-gyermek pszichológiai, pedagógiai vizsgálata
-vizsgálati eredmények összegzése, javaslat megbeszélése
-jegyzőkönyv és javaslat kitöltése
-a különleges gondozás ellátásához szükséges feltételek meglétének vizsgálata
-problémák, nehézségek, tapasztalatok összegzése

Jelenleg Online

Oldalainkat 33 vendég és 0 tag böngészi

Utolsó fórum hozzászólások

Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.