Tudja Ön, mi az a tamba? És a pentomino? Az amőba neve már biztosan ismerősebben cseng. Hogy mi a közös ezekben?

Valamennyi név egy-egy nagyszerű logikai játékot takar. A tömegkultúra térhódításával párhuzamosan nő az igénytelenség gyermekeink játékával kapcsolatban. Pedig ezek a logikai játékok - a hasznos időtöltésen túl - fontos gondolkodás-fejlesztő funkciót is betöltenek. Ami a matematika-tanulás alapja.

Mi szükséges a matematika-tanuláshoz?


A matematika tanulásához elengedhetetlenül szükséges, hogy gyermeke érzékeny legyen a problémákra, képes legyen azok megoldására. Hiszen így válik alkalmassá például a szöveges feladatok megfelelő, logikus értelmezésére. Nagyon fontos a megfigyelőképesség fejlesztése, valamint az is, hogy gyermeke képes legyen az összefüggések felismerésére.
 
Azt tapasztalom, hogy a mai gyermekek egyre kevésbé képesek ezekre a dolgokra. Hogy miért? A mi időnkben rengeteget amőbáztunk, "ötöd-ölő"-ztünk, sakkoztunk, és sorolhatnám a jobbnál jobb logikai játékokat. Napjainkban azonban - tisztelet a kivételnek - nagyon kevés gyermek ismeri ezeket a tevékenységeket. Órákig görnyednek a lecke fölött, oldalakat "magolnak" be egy könyvből, amit két hét múlva úgyis elfelejtenek. Szabadidejüket pedig agresszív játékokkal töltik. Ne csodálkozzunk akkor a PISA-VIZSGÁLAT siralmas eredményein.
 
(A PISA-VIZSGÁLAT egy nemzetközi tudásszint-mérő program. Célja a 15-16 éves korosztály feltérképezése abból a szempontból, hogy mennyire képesek tudásukat hasznosítani, új ismereteket befogadni és alkalmazni. És hogy Magyarország hol szerepel a vizsgálatban résztvevő államok sorában? Sajnos a rangsor alsó harmadában.)
 

Mi a megoldás?

A játék. Ha gyermeke megold egy logikai feladványt, sikerélményhez jut. A sikernek pedig az a jellegzetessége, hogy megerősödik az embernek az önmagába vetett hite. Az a gyermek, aki sikert él át, úgy érzi, hogy sok mindenre alkalmas. És ez az igazi motiváció. Az Ön óriási felelőssége az, hogy hogyan fejleszti gyermeke képességeit, hogyan alakítja önértékelését, önbizalmát, viselkedését. Csemetéjének hinnie kell abban, hogy az elé állított feladatot meg tudja oldani. Ez pozitívan hat az önbecsülésére, amely a tanulmányi előrehaladás támaszául szolgál. Fontos, hogy tudatosuljon gyermekében, hogy kitartó munkával növelhető és tartóssá tehető a teljesítmény. Ennek egyik eszköze a különféle versenyeken való megmérettetés. Biztosítani kell a sikerhez vezető helyzet megteremtését, lehetőséget adva a gyerekek képességeinek kibontakoztatására.
 
Van egy plusz hozadéka a sikernek: a siker és a magatartás nem választható el élesen egymástól, hiszen a tanulási siker, az önbizalom megkönnyítheti a közösségbe való beilleszkedést.
 

Varázsbetű - a sikerhez vezető út

A Programcsalád összeállításakor mindezen szempontokat szem előtt tartottuk. Ezért valamennyi feladat megoldása után a gyermeket hangi és képi megjelenésekkel jutalmazzuk, erősítve ezzel önbizalmát. De az egészséges versengésről sem feledkeztünk meg. Több feladatunk alkalmas arra, hogy gyermeke akár önmagával, akár barátaival versenyezve oldja meg a feladatokat. Ezekben a játékokban a program méri a feladat elvégzéséhez szükséges időt, majd a helyes megoldás után felvezeti az eredményt a Sikerlistára, ami bármikor lekérhető és kinyomtatható. Van olyan játék is, amelyben nem az időé, hanem az ügyességé, vagy a kitartásé  a főszerep - így lehet felkerülni a lista élére.
 

Üdvözlettel:
Dudáné Driszkó Adrienn


Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.