"Mindegy, hogy fiú lesz vagy lány, csak egészséges legyen"- szokták mondani a kismamák terhességük elején. Azonban a leggondosabb orvosi vizsgálatok mellett is előfordulhat, hogy a baba fejlődési rendellenességgel születik. Mit tehetnek a szülők, hova fordulhatnak segítségért?

Miért pont velünk történik?

Az öröklött betegségektől kezdve a szülési komplikációkon át a szerzett betegségekig számos oka lehet annak, ha egy baba nem a megszokott módon fejlődik. Minél fiatalabb a gyermek, annál nehezebb a rendellenességeket kiszűrni, pedig a korai beavatkozás lehet sokszor az egyetlen segítség.

Minden gyerek a saját egyéni módján növekszik és fejlődik. Néhányuk később éri el a fejlődés mérföldköveit, mint társai. Előfordul, hogy a késés a normál fejlődés változata, de ahhoz, hogy a gyermek képességeit a legjobban kibontakoztathassa, segítségre szorul.

Itthon, elsősorban Budapesten, már léteznek olyan intézmények, amelyek megfelelő ellátásban részesítik az eltérően fejlődő gyermekeket. Az ellátást megelőzően egy - a gyermekek számára játékhelyzetként megélhető vizsgálatra hívják be a jelentkező családokat (ehhez nincs szükség orvosi beutalóra), ahol gyermek-neurológusok, gyermekpszichiáterek, gyógypedagógusok, gyógytornászok és pszichológusok együttműködve, komplex diagnosztikai vizsgálat után javasolnak a diagnózishoz és a családok egyéb szükségleteihez alkalmazkodó egyéni vagy csoportos fejlesztéseket, tanácsadást, különböző terápiás jellegű szolgáltatásokat.

Milyen problémával érdemes szakemberhez fordulni?

  • Értelmi fejlődés elmaradásával
  • Mozgásproblémával
  • Megkésett beszédfejlődéssel
  • Viselkedészavarral
  • Hallás-, látásproblémával
  • Étkezéssel, alvással, és szobatisztasággal kapcsolatos gondokkal
  • Bármilyen más, gyermekével, családjával kapcsolatos problémával, vagy aggodalommal, amiben úgy érzi, szakemberek segítségére szorul


Mi történik a vizsgálat után?

A vizsgálatot követően rendszerint részletes írásos szakvéleményt kapnak a szülők, amelyet személyesen és számukra érthető magyarázattal nyújtanak át egy külön megbeszélés alkalmával. Itt alkalom nyílik az esetleges kérdések feltevésére, és itt tesznek javaslatot a szakemberek a diagnózis alapján a különböző terápiákra, a további kezelés lehetőségeire.

A fejlesztések, tanácsadások, terápiák típusai

Gyógypedagógiai fejlesztés:
Elsősorban a 0-5 éves korú, különböző fokban megkésett, vagy eltérően fejlődő gyermekek ellátását jelenti. A gyógypedagógiai ellátás magában foglalja a különböző fejlődési területek (értelmi képességek, kommunikáció, beszéd, finommozgás, szociális viselkedés, önkiszolgálás) fejlesztését, tanácsadást a gyermekek fejlődésével, nevelésével, gondozásával kapcsolatban. Érzékszervi sérülés esetén a sérült érzékszerv fejlesztését (funkciófejlesztést) is jelenti. A foglalkozásokat a család igényeinek és a gyermek állapotának megfelelően heti rendszerességgel egyéni és/vagy csoportos formában történhetnek.

Gyógytorna, mozgásfejlesztés:
Megkésett vagy eltérő mozgásfejlődésű gyermekek számára javasolt ez a terápiás forma. A mászás, illetve a járás kialakulásáig egyéni, ezt követően csoportos formában valósulhat meg.

Dévény-módszer (DSGM):
Olyan mozgásfejlesztő módszer, melynek során a szakember az izom-, ín- és kötőszövetrendszert speciális manuális technikával (kézzel) kezeli. Célja, hogy az idegrendszer ingerlésével felgyorsítsa a meglassult mozgásfejlődést, valamint a mozgásrendszerben rejlő zsugorodások (izom, ín) elhárításával megteremtse a mozgás anatómiai feltételeit.

Tervezett szenzomotoros tréning:
Mozgásos feladatokra épülő terápia, mely előre tervezett ingerekkel indít el spontán fejlődést a gyermekeknél. Elsősorban az egyensúlyérzéket és a mozgások összerendezését segíti, de változásokat eredményez a viselkedésben, a magatartásban és a figyelemben is. Gyakoriságát a terápiát nyújtó szakember és a szülő egyéni megállapodás alapján határozza meg.

Zeneterápia:
A zene erejével mozgás, figyelem, koncentráció és kommunikáció-fejlesztés segítése egyéni és csoportos foglalkozás keretében. A foglalkozások elősegítik a bölcsődei és óvodai közösségbe való könnyebb beilleszkedést, a kortárskapcsolatok kialakulását.

Egyéni gyermek pszichoterápia - Pszichológiai tanácsadás
A gyermek fejlődése során kialakult magatartási és érzelmi nehézségek pontosabb feltárása és kezelése a játékterápia eszközeivel. Heti egy alkalommal javasolt, gyerekpszichológus vezetésével.

Floor-time terápia
A gyermekek egyéni sajátságait fokozottan szem előtt tartó fejlesztési lehetőség, amely figyelmet fordít a gyermek fejlődési/fejlettségi szintjének megfelelő feldolgozási folyamatokra, valamint a fejlesztő szakemberrel, szülővel történő interakcióra is.

 

Forrás: www.babazo.hu


Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.