Tudta-e, hogy a beszédfejlődés befejeződése után is sérülhet a nyelvi rendszer? Előfordulhat ugyanis, hogy egy ép, egészséges beszéd valamilyen ok miatt károsodik.

Ami az embert emberré teszi

Az ember természetes adottságából eredő képessége a nyelvi képesség, amely megkülönbözteti más élőlényektől. Ennek köszönhetően tudja az ember a külvilágból érkező információkat megérteni és közvetíteni. Mégpedig olyan módon, hogy az adott közösség által elfogadott szóbeli jeleket a nyelvtan szabályai szerint használja, kiegészítve olyan nem verbális elemekkel, mint a például a gesztusok és a mimika. A nyelvi képesség feltétele a sikeres nyelvi tevékenységnek, de ugyanakkor maga a képesség is folyamatosan fejlődik a nyelv használata által.

Kommunikációs zavar

Az afázia olyan kommunikációs, nyelvi zavar, amely az agy meghatározott területeinek sérülése miatt, a beszédfejlődés befejeződése után lép fel. Melyek lehetnek ezek a sérülések? Gyermekkorban inkább balesetek következtében lép fel ez a súlyos probléma. Felnőtteknél agyvérzés, agyi infarktus következtében sérülhet a már meglévő nyelvi rendszer. Ez a zavar a beszélt és az írott nyelvre egyaránt kiterjedhet, tehát a beszéden túl sajnos zavart szenvedhet az írás és olvasás is. 

Mi különbözteti meg az afáziát a nyelvi képesség más zavaraitól?

Az általános értelmi képesség fejletlenségéből vagy gyengeségéből eredő hiányos nyelvi képesség oka a veleszületett fejletlen idegrendszer, ami miatt az értelmi fogyatékos egyén nem tudja teljes mértékben birtokba venni a nyelvi rendszert. Ezzel szemben az afáziás beteg életének korábbi szakaszában kialakult nyelvi képességrendszerrel rendelkezett, melyet egy később bekövetkezett agyi sérülés miatt veszített el.

Vannak olyan betegségek (pl. Alzheimer-kór, sclerosis multiplex), melyek általánosan agyi meggyengülést okoznak, így a beteg nyelvi képessége is romlik. Ezzel szemben az afázia az agy meghatározott területének a sérülése következtében alakul ki.

Az afáziás betegek nyelvi képessége különbözik az elmebetegek vagy "zavart" tudati állapotban lévő egyének bizarr nyelvhasználatától, mert ezek többnyire valamilyen agyi anyagcsere-folyamat következményei lehetnek.

A pszichés vagy a szociális tényezők miatt kialakult gátolt nyelvhasználat (pl. autisták, mutisták nyelvhasználata) is különbözik az afáziások nyelvhasználatától. Hiszen az afáziások általában törekszenek arra, hogy kommunikáljanak környezetükkel.

Az afázia típusai

Az agysérülés mértékétől és helyétől (azaz, hogy az agy mely területe sérült) függően többféle afázia létezik.

Az egyik leggyakoribb, amikor az artikulált beszéd szenved súlyos zavart. Ezen típusú betegek beszéde nem folyékony, mondataik egy-egy szóból állnak. Az is előfordulhat, hogy olyan súlyos a sérülés, hogy csak egy-egy értelmetlen szótag kimondására képesek, és ezek segítségével próbálnak meg kommunikálni. Ettől függetlenül a beszédet akár tökéletesen érthetik. A kifejező beszédhez hasonlóan azonban az írás és olvasás is jelentősen romlik.

Előfordul olyan eset is, amikor a kifejező beszéd nem károsodik, a beteg képes a hangok pontos kivitelezésére. Ebben az esetben azonban a megértés az, ami sérül. Az olvasási- írási zavar azonban nem mindig velejárója ennek a típusnak.

Természetesen létezik még többféle típus is, attól függően, hogy az agy mely területére és milyen mértékben jellemző a sérülés. Valamennyi kommunikációs zavar helyreállítása logopédus szakember feladata.

Milyen esélyei vannak egy afáziás betegnek?

A beszéd, mint kommunikációs eszköz elvesztése vagy sérülése miatt az afáziás egész addigi élete megváltozik. De nem csak az övé, hanem a közvetlen környezetéé is.  Ezért nagyon fontos a teljes körű segítségnyújtás.  A beszédterápián túl a legfontosabb azon "pszichés" problémák leküzdése, melyek a megváltozott életforma miatt álltak elő. Az agysérüléseket ugyanis gyakran kísérik bénulások, mozgássérülések, amelyek megváltoztatják az egész család addigi "működését".

Ezért a logopédiai terápia is több nyitottságot, több odafigyelést igényel ezekben a speciális esetekben. A foglalkozásokon a beszédet és a beszédmegértést egyaránt fejlesztjük. Az eredményesség a sérülés mértékén kívül nagyban függ a családi háttértől is.

Varázsbetű - segítség a gyermekkori afáziában

Programcsaládunk nagyszámú kép- és szóanyagának köszönhetően hatékony segítség lehet a szavak újratanulásában. A Képnézegető vagy Betűnézegető játékaink kiválóan alkalmasak erre a feladatra. A játék közben felvillanó színes képek, gratuláló hangok, üdvözlő üzenetek meghozzák a gyermek kedvét a további foglalatoskodáshoz. Valamennyi nyelvi és tanulási készség fejleszthető a programokkal. Vannak feladatok, melyekben egy elkezdett mondatot kell befejezni, egy másikban pedig azonos tulajdonság alapján kell csoportokat létrehozni. Ez mind-mind az afázia-terápia része lehet. Az emlékezetet különféle típusú feladatokkal lehet trenírozni. Az egyik memóriajátékunk a képi memóriát (vizuális memória), míg egy másik játékunk a sorrendemlékezetet (vizuális szeriális emlékezet) fejleszti.  Ezekre is nagy szükség van egy afáziás beteg terápiájában.

Játékötlet otthonra

Rejtvény

Ezzel a játékkal a tájékozódási készségen túl a szövegértés és a matematikai gondolkodás is fejlődik.

Az alábbi táblázatban szavak szerepelnek, melyek két mondatot és egy kérdést alkotnak. Ezek természetesen összefüggenek. Ezért a megadott betű-szám kombinációkat szavakra kell "váltani", majd a meghatározott sorrendben összeolvasni őket. Így válaszolni a feltett kérdésre. Ha több rejtvényfejtő is van a közelben, akár versenyezni is lehet.

 

A

B

C

D

E

F

G

1

nyolc,

szunyókálnak.

 

 

 

 

árnyékában

2

 

 

száma

de

Hány

 

 

3

Egy

négy.

 

a

 

nyúl

 

4

 

alatt?

A

 

nyárfa

 

szunyókálhat

5

több,

mint

 

kevesebb,

 

 

 

6

 

 

 

 

fa

nyulak

 

  1. mondat: A3, E4, G1, F6, B1

  2. mondat: C4, F6, C2, D5, B5, A1, D2, A5, B5, B3

Kérdés: E2, F3, G4, D3, E6, B2

Csapda

A kommunikáció fejlesztésére kiválóan alkalmas ez a játék.

A játék menete: 2 csapatra van szükség (minimum 2-2-fővel). Az egyik csapat kimegy a szobából, a másik pedig kitalál valamilyen csapdát - pl. a teherautó beszorult a felüljáró alá. Ekkor behívják a kint lévő csapat egyik tagját, akinek megsúgják a "csapdát". Neki az a feladata, hogy csapattársainak eljátssza azt, hogy csapdába került. Mutogathat, de nem beszélhet. A csapattagok kérdezgethetik, de ő csak mutogatással, mozgással, bólintással válaszolhat. Egészen addig nem szólalhat meg, amik társai rá nem jöttek az Ő helyzetére, ki nem szabadították. Ekkor csere következik és a másik csapat a csapda kitalálója.

Vidám rejtvényfejtést és csapdaelhárítást kívánok!

Üdvözlettel:
Dudáné Driszkó Adrienn

Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.