Talán a mozgás a kulcs gyermeke olvasási problémájának leküzdésére?


Tudta, hogy az iskolai kudarcokat már a kisgyermekkori "ügyetlen" mozgás is előre jelezheti? Hogyan? Ha egy apróság sokszor megbotlik a saját lábában, vagy túl gyakran elesik, azt mondják rá: ügyetlen. De tudja-e, hogy valójában mi is okozza ezt az ügyetlenséget? A nem tökéletesen kivitelezett mozgás esetében bizony hiányzik az összhang az izmok és az őket irányító idegek között. Ez azonban javítható. A javulás mértéke pedig attól függ, mennyit foglalkoznak a szakember által irányított gyakorlással. Minél többet gyakorolnak, annál nagyobb mértékű javulás érhető el. Persze az is nagyon fontos, hogy időben elkezdődjön a mozgás "gyógyítása", a mozgásterápia. 

Hogyan fejlődik az agy?

Ha visszaemlékszik biológia tanulmányaira, biztosan eszébe jut, amit az egyedfejlődésről tanult.  Rémlenek azok a fotók a biológiai albumból, melyek a törzsfejlődéshez hasonlították az egyedfejlődést?  A törzsfejlődés folyamán meghatározott sorban "születtek" egyre fejlettebb élőlények. Az idegrendszer is ugyanilyen fejlődésen megy keresztül. Ha ebbe a fejlődésbe valamilyen hiba csúszik, sajnos maga után vonja az arra ráépülő összes területet is. Így azok is sérültek lesznek. Például, ha kimarad a mozgásfejlődés valamelyik állomása, az az iskolás években majd olvasás vagy írászavart okozhat. Hogyan lehetséges mindez? Ahogy fejlődik a csecsemő, mindig újabb és újabb mozgásformák jelennek meg, mely segítségével a baba kapcsolatot tud teremteni a külvilággal, információkat, tapasztalatokat tud szerezni. Valójában "kommunikál" a világgal. Erre fog a későbbiekben ráépülni a beszéd és az "írott beszéd", ami csak az emberre jellemző kommunikációs forma. Ha az egyik "állomás" kimarad a mozgásfejlődésből, úgy egy tapasztalási lehetőséggel kevesebb lesz a gyermek birtokában. S ha ez túl nagy hiánynak bizonyul, úgy előfordulhat, hogy olvasási zavart okoz. S miért csak iskolás korban vesszük észre ezt a hiányt? Azért, mert csupán nagyon apró működési "hibákat" okozhat az eltérő mozgásfejlődés, így az egyszerűbb idegrendszeri folyamatoknál nem is lehet észrevenni. A bonyolultabb "munkát" igénylő feladatoknál - mint például az olvasás és az írás - viszont már észlelhetővé válik.

A mozgásfejlődésről

Miután ennyit beszéltem az egymásra épülő mozgásfejlődés fontosságáról, nézzük, hogy mit is jelent ez valójában.

Az első jelentősebb állomás a 4. hónap körüli időre tehető. Ebben a korban kezdi a gyermek emelgetni a csípőjét, próbálkozik az oldalára fordulni. Éppen ezért fontos, hogy időnként vegyük ki a puha ágyból, tegyük egy kicsit keményebb "játszóhelyre", hiszen a keményebb talajon könnyebb ezt a mozgást kivitelezni. Ha túlságosan sokat van a pihe-puha ágyikóban, akkor a próbálkozásai sorozatosan kudarcot vallanak, s talán elveszik a kedvét a további kísérletezgetéstől. Sőt! Ugyanezen okból nem ajánlatos a gyermek feje fölé sem különböző tárgyakat lógatni (bár manapság már olyan kedves figurák vannak és ráadásul zenélnek meg forognak is). Hiszen ha a hátán fekve remekül szórakozik a kis apróság, ugyan mi motiválná arra, hogy forduljon az oldalára és keressen magának más látnivalót?  Elegendő, ha csupán egy színes rongydarabot helyez a baba ágyába, majdcsak "rátalál" a szeme, a későbbiekben pedig a keze is.

Az oldalra fordulást általában a hasra fordulás követi. De az is lehet, hogy néhány baba nem igyekszik a hasára fordulni, hanem inkább "feltornázza" magát ülő helyzetbe. Ez azonban csak keményebb talajon sikerülhet. Tehát érdemes a babát minél gyakrabban keményebb játszóhelyen pihentetni.

Az átfordulások után fontos, hogy a gyermek "játszótere" minél nagyobb legyen. Hiszen csak így lehet a fordulásokból gurulás, majd kúszás, mászás, térden járás. Ezek mind mind kihagyhatatlan mozgásformák. Téves az az elgondolás, hogy annál ügyesebb egy gyermek, minél előbb megtanul járni!  Döntő fontosságú tapasztalatokat szerezhet a kúszással, mászással gyermeke, ezek kivitelezése közben rengeteget fejlődik az idegrendszere. Teremtsen olyan helyzeteket, amelyeket gyermeke csak kúszással vagy mászással tud megoldani. Például én a két szoba közé (egymásba nyíló szobáink voltak) beraktam egy kisasztalt. Így ha át akart jönni hozzánk Dani, akkor át kellett másznia alatta. Ehhez persze az is kellett, hogy idejében kivegyem a hempergőből és "átadjam" neki mindkét szobát - teljesen eltüntetve a "nem szabad" dolgokat a keze ügyéből. A túl szűk játszótéren ugyanis hamar feláll a csecsemő, nem is tud mást csinálni, nem tudja megtapasztalni a változatos mozgásformákat. Ha egy egész szobát nem is tud átengedni gyermekének, akkor legalább egy nagyobb részt kerítsenek el neki (1,5 - 2 métert).

Azok a csecsemők, akik nagy területen mozoghatnak inkább egyéves koruk után tanulnak meg járni.

Konkrét időpontokat szándékosan nem írtam. Hiszen minden gyermek más és más, nagyon eltérő lehet a vérmérsékletűk, a személyiségük. Az időt egyébként sem tanácsos sürgetni. A lényeg csupán az, hogy valamennyi mozgásformát megtapasztalja a gyermek.

Varázsbetű - a már kialakult olvasási zavar hatékony ellenszere

Biztosan Ön is tisztában van azzal a ténnyel, hogy a gyermekek játék közben sokkal több mindent képesek megtanulni, mint amikor "direkt" feladathelyzetben kell tenniük ugyanezt. Gondolom sok időt töltenek a feladott szavak, szövegek olvasásának gyakorlásával. Minimum kétszer kellene átrágnia magát gyermekének a "betűrengetegen" ahhoz, hogy a tanítási órán majd számot is tudjon adni olvasási tudásáról. S ez bizony gyakran órákig is eltarthat. Minél hosszabb ideig gyakorolják, annál keservesebben megy. Ezen is tud segíteni Programcsaládunk. A DYSLEX játékban ugyanis lehetősége van Önnek beírni a gyakorlandó szavakat a programba. Válassza ki a feladott olvasmányból azokat a szavakat, amelyek nehézséget jelentenek gyermeke számára. Mégpedig 9 csoportba sorolva őket: pl. egy csapatba legyenek a 3 betűből álló szavak, egyben a négy betűsek stb. De az sem baj, ha más csoportosítási módot talál ki. A lényeg, hogy 9 csoport legyen, s minden csoportba 8-8 szó tartozzon. Ha ez megvan, akkor nyissa meg a DYSLEX programot, majd válassza ki a Szókészlet menüpontban a Szókészlet felvétele lehetőséget. Az új szókészlet megnevezéséhez írja be az adott olvasmány címét, az egyes fokozatokhoz pedig az olvasmányból kiválasztott szavakat. A jelölés az "azonosítás" opciónál legyen! Ha begépelte az összes szót, kezdjenek el "játszani" a programmal - gyermeke olvasson el hangosan minden szót. Így észrevétlenül, játékosan, stresszmentesen tanulhatja meg a számára nehezen megfejthető szavak elolvasását. Sőt! Még élvezetesebb a feladat, ha gyermeke saját maga gépeli be az adott szókészletet. Aztán ugyanezt megtehetik a "Szóösszetétel" opciót választva. Ha nehezen tud olvasni gyermeke, akkor ugyanazokat a szavakat gépeljék a Szóösszetételekhez is, mint amelyeket az azonosításhoz írtak. Ha már ügyesebb, akkor választhatnak teljesen más szavakat is az olvasmányból.

Egy példát el is készítettünk Önnek. Gárdonyi Géza: A mindentudó kalap c. olvasmányhoz elkészítettük az "Azonosításhoz" is és a "Szóösszetételhez" is a gyakorló anyagot. Innen letöltheti őket. Mivel elég hosszú szavak is vannak az olvasmányban, ezért fontos, hogy begépelés után, a gyakorlás megkezdése előtt a DYSLEX főmenüjében állítsák be a betűméretet. Ezt a RendszeràBeállításokàBetűméret - nél tehetik meg. Maximum 30-as legyen, mert így fér be az összes betű a keretbe.

Játékötlet otthonra

Akadálypálya

1.)    Kúszás az egymás mellé tolt székek alatt

2.)    Ugrás egyik pólóról a másikra (földön kiterítve vannak)

3.)    Húzódzkodás az asztalon

4.)    Célbadobás a zoknival a tálba

Figyeljen arra, hogy gyermeke sorban haladjon az egyes állomásokon. Ha a pálya végére ért, akkor menjen vissza az elejére, véletlenül se forduljon vissza. Ezzel a sorrendészlelését, valamint a sorolvasási készségét fejlesztheti. Hiszen olvasás közben is, ha az egyik sor végére értünk, akkor a másik sor elejéről kell kezdeni az olvasást.

Ha már ügyesen teljesítette gyermeke az akadálypályát, szabályosan végig tud haladni rajta, akkor különböző feladatokkal nehezítheti a gyakorlatot. Például kérje meg arra, hogy miközben halad a pályán, sorolja egymás után a hét napjait. Ha ez is könnyű falatnak bizonyulna számára, akkor mondják felváltva: egyet Ön, egyet a gyermeke. Nagyon jó hatással lesz a figyelemkoncentrációra és a figyelem-megosztási képességre. Sőt! Igazán nagy kihívást az jelent, ha a napokat visszafelé kell sorolnia, míg az akadálypályán előre felé halad. Ezt azonban csak akkor végezzék, ha a korábbi feladatok már könnyűnek bizonyultak. De sorolhatják a hét vezért, vagy mondhatnak verset, vagy a növény részeit. Egyáltalán bármit, amit éppen az iskolában tanultak.

Vidám pályaépítést kívánok!

Üdvözlettel:

Dudáné Driszkó Adrienn


Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.