Előfordul gyermekével, hogy matematikatanulás közben hibázik? Ne gondoljon mindjárt a legrosszabbra! Ettől még nem diszkalkuliás, nincs számolási zavara. Elemezve a hibákat, azok előfordulásának gyakoriságát megállapítható, hogy gyermeke esetében időszakosan előforduló hibáról van-e szó, vagy diszkalkuliának minősíthető tanulási nehézségről.

Mi állhat a nehézkes matematikatanulás hátterében?

Nyelvi nehézségek

A matematikának sajátos szókincse van: kisebb, nagyobb, nem kisebb, nem nagyobb, kisebbítendő, kivonandó, összeg stb. Ha gyermeke "lexikonából" hiányoznak ezek a szavak, nem fogja megérteni a matematikai feladatokat. Mit tehet? Használják otthon matematikatanulás közben ezeket a szavakat, így hamarabb beépülnek gyermeke szókincsébe.

Gondolkodási nehézségek

A szabályok megértéséhez elvont - nem tárgyi - gondolkodás szükséges. Az elvonatkoztatási gyengeséggel függnek össze az alapműveletek megtanulásának nehézségei. Hogyan segíthet gyermekének? Rajzolják le, vagy játsszák el a feladatot, ezzel segítve annak megértését.

Tájékozódási problémák

A számítások elvégzésének meghatározott sorrendje van. Ha bizonytalanul tájékozódik gyermeke, előfordulhat, hogy nem tudja helyesen elvégezni pl. a 9-4 műveletet, mert lehet, hogy ő 4-9-nek olvassa és így értelmezi. Hogyan előzheti meg ezt a problémát? Már óvodás kortól figyeljen oda, hogy gyermeke játéka során mindig balról jobbra tevékenykedjen (pl. így rakja egymás mellé a kisautókat). Ha iskolába kerül, akkorra már természetes lesz számára a balról jobbra haladás.

Figyelmi problémák

Tapasztalataim szerint a számolási zavarral küzdő tanulók gyakran figyelemzavarral küzdenek. Leggyakrabban a figyelem koncentrációja sérült: képtelenek huzamosabb ideig egy dologra koncentrálni. Természetesen ezen is lehet segíteni: iktassanak a feladatok közé gyakorlati, játékos cselekvéseket, vagy váltsanak más tevékenységre. Például próbálják ki a "TEST-PONTOK" elnevezésű játékot. Játékszabály: Osszák fel pontokra a test különböző részeit - 2 pont lábak, 2 pont térdek, 2 pont kezek, 2 pont könyökök, 1 pont homlok. A játékvezető pontokat mond: "A földet érintheti 6 pont!" Ekkor térdre kell ereszkedni (2 pont) úgy, hogy a könyökök (2 pont) és a kezek (2 pont) is érintsék a földet. Így adódik össze a 6 pont.

A számolási zavart előrejelző tünetek óvodáskorban

A gyerekek kompenzáló-képessége gyakran megnehezíti a részképesség-zavarok felismerését. Egyes kiemelkedő képességek ugyanis elterelhetik a figyelmet a háttérben meghúzódó problémáról. Az is előfordulhat, hogy más megoldási módot talál ugyanannak a feladatnak a megoldására, s a "felületes" szemlélő csak azt látja, hogy jó az eredmény. Nem is gyanakszik semmiféle gondra.

Hogy melyek lehetnek azok a jelek, amelyek előre jelezhetik a számolási nehézséget? Például az ügyetlen, összerendezetlen mozgás. Tanítványaim körében gyakran tapasztalom, hogy nem szeretnek részt venni a testnevelés órákon, suta a mozgásuk. Szüleik gyakran arról mesélnek, hogy gyermekük soha nem érdeklődött a számok iránt, nem számolgatott, nem szeretett verset tanulni. Gyurmázástól, rajzolástól, színezéstől, puzzle-kirakástól mindig idegenkedtek.

Az egész életre kiható kudarcok, szorongások megelőzésének érdekében fontos lenne, ha már az óvodáskorban felfigyelnének ezekre a problémákra, elkezdődhetne a probléma feltárása, megoldása szakember (logopédus) irányításával.

Számolási készség fejlesztése a Varázsbetű segítségével

A Varázsbetű Programcsalád három programja szolgálja a számolási készség fejlesztését. A "Számmemória", "Számország" és a "Számdominó" játékokat nemcsak diszkalkuliás gyermekeknek javaslom, hanem ügyes, tehetséges kis matematikusoknak is számolási képességük további gyorsítására.

Számmemória

A klasszikus memóriajáték számokkal játszható változata. Mint ahogy korábban megszokhatták, ez a játék is alkalmas arra, hogy valamennyi korosztály megtalálja maga számára a kihívást jelentő feladatot. Szabályozni lehet a számkört: a tízestől egészen a 300-as számkörig lehet bővíteni a gyakorlatokat. Meg lehet határozni a párokat: lehet számnak szám a párja ( pl. 16-nak a 16) - ez a legegyszerűbb fokozat. Kicsit nehezebb, amikor műveletet kell számmal párosítani: 4:4-nek 1 a párja. Legnehezebb, amikor műveletnek művelet a párja: 5+3-nak a 4+4.

Tetszés szerint választhatók a műveletek. Lehet gyakorolni összeadást, kivonást, szorzást, osztást külön-külön, de tetszés szerint variálhatóak a feladatok. S ha már mindenféle módon kipróbálták, s úgy érzik, kissé unalmassá vált, fokozzák az érdeklődést azzal, hogy csökkentik a várakozási időt. Ezzel késztetve minél gyorsabb számolásra gyermeküket. A játék további előnye, hogy a feladatlapok kinyomtathatók, így asztal mellett ülve a család is újraélheti a játék izgalmait.

Számország 

A számolási alapkészséget kiválóan tréningezhetik ezzel a játékkal. Itt az ötöstől az ezres számkörig terjedően határozhatók meg az egyes feladattípusok. Valamennyi műveletvégzés (összeadás, kivonás, szorzás, osztás) és a szöveges feladatok különböző típusai is gyakorolhatóak ezzel a játékkal. Szükség esetén grafikus segítséget is kérhetnek.

Számdominó

A hagyományos dominójáték elvén alapszik. Mindenki beállíthatja az Ő szintjének megfelelő nehézségi fokozatot, valamint a gyakorlásra váró művelettípust is. Kiválóan fejleszti a logikus gondolkodást is a matematikai képességeken túl.

Játékötlet otthonra

Számsakk

Most egy olyan játékot készítettünk Önöknek, mely kitűnően fejleszti a számfogalmat és a számolási képességet. A Számsakk társasjátékot élvezni fogják! Töltse le a sakktáblát, a kellékeket és a játékszabályt, majd nyomtassa ki.   
Tartalmas együttlétet, jó játékot kívánok az egész családnak!

Üdvözlettel:
Dudáné Driszkó Adrienn


Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.