Az anya-gyermek között kialakult korai kapcsolatnak a beszéd fejlődése szempontjából is döntő jelentősége van. A méhen belüli fejlődéskor is, később pedig a születés után nagyon fontos a beszédpélda, az a beszédkapcsolat, ami kialakul a gyermek és az édesanyja között.

 

A pöszeség meghatározása

 

A pöszeség a beszédhangok ejtésének, tisztaságának olyan zavara (ép hallás és ép beszédszervi beidegződés esetén), amelyre jellemző az adott nyelvközösség artikulációs normáitól való eltérés. Kulcsszó: "az adott nyelv". Hiszen az angolban a két fogsor közé dugott nyelvvel ejtett "sz" hang elfogadott beszédhang, míg nálunk ez pöszeség, fejlesztésre "ítélt" hang.  

 

Milyen okok állhatnak a pöszeség hátterében?

 

 1. A pöszeség nagy többségében életkori sajátosság. A beszédfejlődés folyamán kb. 3 éves korra válnak arra képessé a gyermekek, hogy az anyanyelvük hangjait ki tudják ejteni. Természetesen nem olyan tisztán, ahogyan az a "nagy könyvben" írva vagyon. Előfordulhat néhány hang torz ejtése, ami ebben a korban szinte természetes. Ezt a szakemberek "élettani pöszeségnek" nevezik, s nem tartják indokoltnak a logopédiai terápiát. Hiszen ha a gyermek hallásával minden rendben van, és épek a beszédszervei is, akkor ez 4,5 - 5 éves korra önmagától megjavul. Ha azonban ez mégsem következik be, akkor már pöszeségről van szó, s célszerű a logopédiai terápia mielőbbi megkezdése.

 

2. Pöszeséghez vezethet a beszédszervek nem megfelelő működése is.

 

Az ajkak és a nyelv eltérései főként a sziszegők (sz, z, c) és a magánhangzók képzését befolyásolják. Fontos a száj körüli izomzat trenírozása már születéstől kezdődően. Hogyan? Egyszerű a válasz: szoptatással!A szopómozgás a legjobb edzés a beszédszervek számára. Persze a meghitt anya-gyermek kapcsolat és a természetes táplálék szempontjából is érdemes minél tovább szoptatni . 

A lenőtt nyelv abban akadályozza a gyermeket, hogy nyelve hegyét vagy hátát a megfelelő helyre emelje gyermeke. Ilyenkor létrejön egy olyan hang, ami az eredetinek kissé torzított változata. Mit lehet ilyenkor tenni? A nyelvet fel kell szabadítani. Ez a nyelvfék felmetszésével történik. Ez azonban önmagában kevés. Logopédus irányításával a "felvágott" nyelvet meg kell tanítani a helyes hangképzésre.

 

A fogazati rendellenességek is vezethetnek a pöszeség kialakulásához. Ezek többnyire családon belül öröklöttek, de kialakulásukat elősegítheti, illetve a kórképet súlyosbíthatja valamilyen nem kívánt külső tényező is. Ilyen lehet az ujjszopás, amely kisgyermekkorban gyakori, ezért lényegesen sűrűbben tapasztalható a fogazati rendellenesség a tejfogazatban, mint később, amikor a "rossz szokás" már eltűnik. Az ujjszopással egyidejűleg a nyelv szabályos helyzete is megváltozik: lejjebb és előrébb kerül a szájtérben, úgy tűnik, mintha túl nagy lenne.

 

3. A beszédhangok helytelen ejtése hallásprobléma következménye is lehet. Azok a gyerekek, akik gyakran meg vannak fázva, állandóan náthásak, általában helytelenül ejtik a legsérülékenyebb sziszegő (sz, z, c) hangokat. Hogy miért? Nagyon kicsi a különbség ezen hangok között, megkülönböztetésükhöz kifinomult hallás szükséges. Az állandóan (vagy nagyon gyakran) náthás gyermek hallása azonban közel sem tökéletes. Ezt bizony magunkon is tapasztalhatjuk. Tehát nagyon fontos a nátha gyógyítása, orvosi tanács esetén a nagyra nőtt orrmandula eltávolítása.

 

Megelőzhető-e a pöszeség?

 

Nagyon fontos, hogy Ön mindig tiszta hangon beszéljen gyermekéhez. A későbbiekben se utánozza gyermeke hibás hangjait! Még akkor sem, ha nagyon aranyosnak, kedvesnek találja! Ezzel ugyanis rossz beszédpéldát kap gyermeke, azt utánozza, és így rögzülnek beszédhangjai.

 

Próbáljon figyelni arra, hogy dallamos legyen beszéde, helyesen hangsúlyozzon, mert ez gyermekének helyes beszédritmusának kialakulására döntő befolyással lesz.

 

A biztos megértés érdekében mindig egyszerű, rövid mondatokban szóljon gyermekéhez. Türelmesen hallgassa Őt végig, mindig legyen érdeklődő és bátorító. Ösztönözze a gyermek beszédkedvét. A zaklatott, ideges környezet károsan befolyásolja a gyermek beszéd- és személyiség-fejlődését is.

 

Mit tehet, ha mégis pösze gyermeke?

 

Előfordul, hogy Ön mindent megtesz a gyermekéért és Ő mégis beszédhibás lesz. Ekkor sem kell megijedni! A 4 és 4, 5 éves, sok hangzót rosszul ejtő gyermekével forduljon tanácsért logopédushoz. Ha szükséges, kezdődjön el a terápia minél előbb.

 

Általában a pöszén beszélő gyermekek a logopédiai foglalkozások hatására szinte teljesen megtanulnak helyesen beszélni. Ehhez azonban együtt kell dolgozni a logopédussal. Meg kell fogadni tanácsait, útmutatásait. Az órákra rendszeresen el kell járni, otthon gyakorolni kell és így az eredmény sem fog elmaradni.

 

A legfontosabb, hogy iskolakezdéskor már tisztán, jól érthetően, nyelvtanilag is helyesen, jó ritmusban beszéljen gyermeke. Az olvasás-írás megtanulásának előfeltétele ugyanis a jó beszéd. A hibás beszéd következménye lehet, hogy gyermekének olvasási - írási gyengesége (diszlexia, diszgráfia) lesz, ami a későbbiekben tanulási nehézségekhez, magatartási zavarokhoz vezethet.

 

Hogyan segíthet Önnek a Varázsbetű?

 

A hangok torz ejtése mellett gyakran előfordul, hogy egyes hangokat egyszerűen nem ejt a gyermek. Ez később helyesírási problémához is vezethet: hiszen amit nem mond ki, lehet, hogy nem is ír le.

 

Ennek a problémának az orvoslására egy kiváló játékot találtak ki a program szerkesztői. A neve: Betűhiány. A szép, színes kép alatt megjelenik a szó. De egy betű hiányzik belőle. Gyermekének az a feladata, hogy felfedezze, honnan is hiányzik a betű. Ekkor az egér vagy a billentyűzet segítségével jobbra húzva a betűsort, megjelenik a hiányzó betű.

 

Ezt a játékot is játszhatja valamennyi korosztály. Hiszen a beállítások segítségével állítható a minimális és a maximális betűszám. Ezzel nehezíthető, vagy éppen könnyíthető az adott feladat. S ha már magyarul kiváló eredménnyel teljesít gyermeke, átválthatnak angol nyelvre, s kereshetik az angolul írt szavakban a hiányzó betűket.

 

Játékötlet otthonra

 

Hangkereső kígyó

 

Kellékek:

 

Játéktábla - innen letölthető
Bábuk
Dobókocka
Képek

 

A játék menete:

 

A játék a START mezőről indul. Ide sorakoznak fel a bábuk. A legfiatalabb játékos kezd: dob a dobókockával, s annyit lép előre, ahányat a kocka mutat. Ekkor egy szót kell mondania, mégpedig aszerint, hogy milyen színű mezőre ért:

  • Ha pirosra, akkor olyan szót mondjon, amelyikben a "sz" hang a szó elején van

  • Ha kékre, akkor olyat, amelyben a "sz" hang a szó végén van

  • Zöld színű mező esetében a "sz" hang a szó belsejében legyen.

  • A sárga szín a JOKER - bárhol lehet a "sz" hang

Fontos a "sz" hang helyes ejtése.

 

(Ha nehezen megy a szókeresés, segíthetnek az alábbi képek:

 

szita, szilva, szőnyeg, szem, szendvics, szőlő, széna, szánkó, szekér, szarvas, busz, vadász, horgász, kertész, juhász, kolbász, fűrész, nárcisz, cipész, vegyész, asszony, iszik, alszik, kasza, kassza, lasszó, reszelő, disznó, liszt, zászló, kesztyű, hangszóró, masszőr)

 

Aki nem tud megfelelő szót mondani, a következő körben kimarad a dobásból. Az győz, aki elsőként ér a célba! 

 

Vidám együttlétet, tréfás szóvadászatot kívánok!

 

 

 

Üdvözlettel:

 

Dudáné Driszkó Adrienn


Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.