Az utóbbi időben egyre többen fordulnak hozzám tanácsért. A munkahelyemen is sorban állnak a szülők, de az internetes postafiókom is napról-napra több levéllel gyarapszik. A Varázsbetűs Fórum is megélénkült az elmúlt hetekben. 

Kettős érzések

A megszaporodott tanácskérések miatt egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Szomorú vagyok, mert a nagyszámú érdeklődés azt jelzi, hogy egyre növekszik a tanulási nehézséggel vagy más fejlődési problémákkal küzdő gyermekek száma. Viszont nagyon boldog vagyok, mert egyre többen érzik, hogy bizalommal fordulhatnak hozzánk. Köszönjük ezt a Önnek.

Új fórum

Elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy egy új helyet hozzunk létre ebben a virtuális világban, ahol megbeszélhetjük örömeinket, bánatainkat, sikereinket, kudarcainkat.

Az új fórumon igyekeztünk témák szerint csoportosítani a topic-okat. Külön csoportokat hoztunk létre a szülőknek és külön a pedagógusoknak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet bárkinek bármelyikbe beleolvasnia. Csupán Önnek szerettünk volna időt spórolni azzal, hogy egy csokorba gyűjtjük azokat a hozzászólásokat, amelyek egy adott problémakörrel foglalkoznak.

Szülőknek

Hiszen egész széles körben fordulnak hozzánk tanácsért: a nem beszélő 3 éves gyermektől az 59-es éves angol nyelvet nehezen tanuló hölgyig rengeteg problémával találkoztunk. Vannak gyerekek, akik minden különösebb indok nélkül nehezen tanulnak meg olvasni. Megint másoknak az írás vagy a számolás okoz gondot. De sok szülő nem tudja azt sem, hová forduljon tanácsért, ha azt tapasztalja, gyermeke nem a kellő ütemben fejlődik, illetve, hogy a közoktatási törvény milyen segítségeket biztosít a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek számára.

Pedagógusoknak

Aktívan dolgozó gyógypedagógusként magam is számtalan új helyzettel találom szemben magam. Ilyenkor jó lenne, ha lenne valaki, akivel megoszthatnám gondolataimat, akitől segítséget, biztatást kaphatnék. Újabb és újabb dokumentumokat kell kitöltenünk, amik bizony nem egyszerűek - ráadásul pontos utasítást sem mellékelnek hozzájuk. Ezért gondoltunk arra, hogy ezen a fórumon mi szakemberek is folytathatnánk beszélgetéseket, megbeszéléseket. Megvitathatnák különleges eseteket, megoszthatnák sikereinket egymással. Azt hiszem, ez mindannyiunk javát szolgálná.

Hol találom a fórumot?

Az új fórum a www.dislexia.hu oldalon érhető el. Egy egyszerű regisztráció után már használható is. A főoldalon ki kell választani a megfelelő "dobozt", majd megjelennek a kérdéskörhöz tartozó témák. Ha nincs olyan téma, amely Önt érinti, bátran hozzon létre egy újat! Biztosan jelentkezik egy szülőtársa, vagy szakember és az Ön segítségére siet. Nagyon örülnénk, ha a szülők is segítenének egymásnak, hiszen olyan sok tapasztalatuk van már, a gyakorlatban végigmentek azon az úton, amit a szakemberek esetleg csak könyvből ismerhetnek.

Varázsbetű - a fórumon

Előfordul, hogy a Programcsalád használatával kapcsolatban kérnek tanácsot a szülők. Ezt is megtehetik a fórumon.

A kérdések általában arra irányulnak, hogy bizonyos részképesség-zavarok mely játékokkal javíthatóak, korrigálhatóak.

Összességében azt mondhatom, hogy a tanuláshoz szükséges valamennyi részképesség eredményesen fejleszthető Programcsaládunk szakszerű használatával.

Az egyes játékokat igyekeztünk besorolni egyik vagy másik kategóriába, de valójában valamennyi feladat összetett. Azaz ha egy játékkal tevékenykedik gyermeke, nemcsak egy részképessége fejlődik, hanem egyszerre több is. Az Ön kreatív irányításával pedig ez a szám növelhető.

Nézzünk csak egy példát:

Mondatkeverő játék esetében az az alapfeladat, hogy gyermeke rakja sorrendbe a mondat összekevert szavait. Mely készségek fejlődnek?

-         szerialitás: a szavak adott sorrendbe állításával a soralkotási készség fejleszthető

-         tájékozódási készség: balról jobbra haladva kell a szavakat egymás után helyezni

-         olvasási készség: a szavak elolvasása által fejlődik

-         helyesírási készség: figyeljék meg, hogy a mondat mindig nagybetűvel kezdődik, a végére pedig írásjel kerül!

-         nyelvtani ismeretek bővülnek: harmadik, negyedik osztályos kortól már megismerkednek a gyermekek a szófajokkal. Válogassák ki a szavak közül az igéket, főneveket stb.!

-         íráskészség: másolja le gyermeke a kirakott mondatokat!

-         emlékezet: mondja el (vagy írja le) emlékezetből a kirakott mondatot! Nagyobb gyermek esetében megvárhatja, míg mindhárom mondatot megoldotta gyermeke, s csak azután kérje meg, hogy mondja el vagy írja le (mindhármat) emlékezetből.

-         számolási készség: hasonlítsák össze az egyes mondatokat - matematikai szempontból! Nézzék meg, melyik a leghosszabb mondat, melyik a legrövidebb! Mennyivel van több szó az első mondatban, mint a másodikban?

Láthatja, hogy ezzel az egy játékkal mennyi részképesség fejleszthető. De nemcsak ezzel az eggyel. Az összes játékban benne rejlenek ezek a lehetőségek. Természetesen több képesség is bevonható - ez már az Ön kreativitásán múlik.

Játékötlet otthonra

Törd a fejed!

Napjainkban egyre több piktogrammal (jelképpel) találkozunk. Nagyon fontos, hogy gyermeke is értse ezeket a jeleket, tisztában legyen jelentésükkel. A következő játékkal ebben kívánunk segíteni. Gyermeke keresse meg a képhez illő kifejezést, és a sorrendet betartva írja a számok alá a piktogramok jobb alsó sarkában lévő betűket! A feladatlap innen tölthető le.

Marokkó

Ez a játék "Kínai pálcák" néven is ismeretes. A játékhoz 41 db pálcára van szükség, amelyet készen is megvásárolhatnak, de kedvesebb, ha Önök készítek el otthon. A készülődés közben beszélgethetnek, fejlődik gyermeke kézügyessége, kreativitása, átélheti a "közös munka" örömét.

A pálcák:

  • Vágjon el hurkapálcákat 19 cm-es darabokra - így legyen 41 db 19 cm-es pálca
  • Valamennyi pálca mindkét végét hegyezze ki ceruzahegyezővel
  • Majd fessék rá a vonalakat:
  • 5 pálcára középre egy széles sávot - egyenként 10 pontot érnek:
  • 5 pálcára 5 vékony sávot: az egyik végétől számítva kb. 4 cm-re, 6,8 cm-re, 9,5 cm-re, 12,2 cm-re, 15 cm-re - egyenként 5 pontot érnek
  • 15 pálcára három sávot: 4 cm-re, 9,5 cm-re, 15 cm-re - egyenként 3 pontot érnek
  • 15 pálcára két sávot: 4 cm-re és 15 cm-re - egyenként 2 pontot érnek
  • 1 db pálcát pedig sávozzanak be végig - ez magában 20 pontot érnek.
  • Így a 41 db pálca összesen 170 pontot ér.

A játék menete:

A kezdő játékos fogja a pálcákat marokra úgy, hogy a végüket az asztalnak támasztja. Majd engedje el lazán. Ekkor a pálcák széthullanak. Az a feladat, hogy egyenként szedjék fel őket úgy, hogy mindig csak az az egy pálca mozdulhat meg, amelyiket épp felszedik. Ha a többi közül akár csak egy is megrezzen, a felemelés érvénytelen, a pálcát vissza kell dobni. Ekkor a következő játékos próbálkozhat. A játékos a 10-es pontértékű pálcával - már ha van a tulajdonában - segíthet magának a kupacból kivenni az újabb pálcát.  Kisebb pontértékűvel, vagy bármilyen más segédeszközzel a pálcákhoz nem szabad nyúlni. A játék akkor ér véget, ha valamennyi pálcát felszedték a kupacból. Az a játékos nyer, akinél a pálcák pontértéke a legmagasabb.

Vidám fejtörést és "pálcavadászatot" kívánok!

 Üdvözlettel:
Dudáné Driszkó Adrienn

 


Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.