A közmondás szerint a kutya az ember leghűségesebb barátja. Az 1970-es évektől kezdődően azonban különböző vizsgálatok irányultak arra is, hogy a hűségen túl van-e valamilyen más pozitív hatása is ennek a kapcsolatnak?

Állatterápia

Az állatterápia egy létező tudományág, amely kis hazánkban még "gyerekcipőben" jár.  Tulajdonképpen bármilyen állat (kutya, macska, emlős, hüllő) alkalmas lehet bizonyos emberi problémák javítására, megoldására. Magunkon is érezhetjük, hogyha túl sok stressz-hatás ér bennünket és elkezdjük simogatni házikedvencünket, fésülgetjük, játszunk vele, a bennünk felgyülemlett feszültség fokozatosan oldódni kezd. Ez persze nem a klasszikus értelemben vett állatterápia, ha komolyabb probléma van a háttérben, akkor szükség van a terápiás csapatra. Itt egy terápiás szakember segítségével alakul ki a kapcsolat az állat és a gyermek között. A szakember szakszerű irányításával az állaton keresztül javulás érhető el a gyermek fejlődésében.

A legelterjedtebb terápiás állat a kutya. Mivel régóta él az emberrel, jól érti annak jelzéseit. Könnyen tanul új dolgokat, hamar alkalmazkodik az új helyzetekhez.

Kiken segíthet a kutyával végzett terápia?

A Sajátos Nevelési Igényű (tanulási nehézséggel küzdő, hiperaktív, magatartás-zavaros) gyermekek nagymozgása és finommotorikája egyaránt javítható a kutyákkal végzett foglalkozások alkalmával. A gyenge koncentráció javulhat, a feladatok végrehajtása pontosabb lehet. Ezek a gyerekek elég nehezen motiválhatóak - a kutya azonban pozitív változást eredményezhet. Az érzelmi világot is jelentős mértékben gazdagíthatja, így a durva, agresszív megnyilvánulások lassanként háttérbe szorulhatnak.

 

A lelkileg sérült (depressziós vagy más személyiség-zavarral küzdő) gyermekek kiegészítő terápiájaként is nagyon eredményes lehet a kutyával végzett, szakember által irányított foglalatoskodás. Megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretetet, fejlődhet empátiás készségük (képessé válnak mások érzelmeinek átélésére), nem lesznek annyira szorongóak, magányosak. Fejlődhet kommunikációs készségük, megnőhet igényük a kapcsolatteremtésre.

Súlyosan sérült gyermekek esetében is alkalmazható a kutya-terápia. A vak gyermekek térbeli tájékozódási képessége javítható a hűséges barát segítségével. Siket gyermekek esetében a kutya alkalmas a kapcsolatteremtés "megtanítására", felélesztheti a gyermekben azt a késztetést, hogy Ő is hangot adjon ki. Autistáknál pedig a kapcsolatteremtésen túl segít a figyelem kialakításában, a motiváció fenntartásában.

Hippoterápia - gyógylovaglás

Az emberiség fejlődése folyamán a lovak is jelentős szerepet töltöttek be az ember életében. Volt idő, amikor a közlekedés vagy a háborúskodás elképzelhetetlen volt lovak nélkül. Az idő előrehaladtával azonban megváltozott a szerepük. Mára a korábbi feladatok háttérbe szorultak, és a sportban valamint a gyógyászatban töltenek be jelentős szerepet.

 

A lovakkal végzett "gyógyítást" hippoterápiának is nevezik. Biztosan Önben is felmerül a kérdés: hogyan lehetséges a gyógyítás ilyen módon? A ló mozgása átviszi a megfelelő mozgásmintákat az emberre, a terapeuta segítségével. A szakember azonnal észreveszi, hogy ha nincs rendben valami az ember mozgásával és úgy irányítja a lovat, hogy javítsa ezeket az eltéréseket. A terápia folyamán különböző ingerek érik az embert. Mégpedig nagyon sok. Ami veszélyes is lehet, hiszen az agy túlingerlése is problémaforrás lehet. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő szakember kiválasztása. Ezt a terápiát csak olyan gyógytornász végezheti, akinek hippoterápiás szakirányú végzettsége is van. Nem elegendő csupán a lovagolni tudás - bár az is nagyon fontos. A terápia segítségével a kóros izomtónus normalizálható, növelhető az izületek mozgékonysága, automatizálhatóak a helyes mozgásminták, kiválóan fejleszthető a mozgáskoordináció, az egyensúlyérzékelés, a testséma és a téri tájékozódási képesség.

Hogyan segíthet a Varázsbetű?

A Varázsbetű Programcsalád nyolc tagból áll. Ezek közül öt a diszlexia, három pedig a diszkalkulia kezelésére szolgál. Rengeteg játék biztosítja azt, hogy a tanuláshoz szükséges valamennyi képesség fejlesztésére megfelelő típusú feladat álljon rendelkezésre.

A programok nagyon színesek, érdekesek a gyerekek számára. Feszültségmentesen, gátlások nélkül játékosan gyakoroltat, gyermeke észre sem veszi, hogy olvas. Rendkívül nagy előnye abban áll, hogy meg lehet választani a gyermek olvasási készségének megfelelő szintet - ezzel biztosítva az állandó sikerélményt - amiből diszlexiás gyermekének igencsak kevés jut a hagyományos oktatás keretein belül. Észrevétlenül, fokozatosan lehet emelni egyre magasabbra a "mércét", ezáltal fejleszteni gyermeke képességeit.

A program készítői előrelátóan gondoltak arra, hogy a mai világban elengedhetetlen idegen nyelvtudást is elősegítsék. Éppen ezért a programhoz angol nyelvű csomag is tartozik - azaz a játékok angol szavakkal is játszhatók.

Ezzel a játékkal szívesen foglalkoznak tanítványaim, otthonra is megrendelték a szülők, s boldogan újságolják, hogy gyermekük önállóan ül a gép elé, s végzi az előírt gyakorlatokat.

Játékötlet otthonra

Etesd meg az állatokat!

Melyik állatnak mi a kedvenc eledele? Kövesd a vonalakat úgy, hogy a kereszteződéseknél a megadott irányba fordulsz. Vigyázz! Csak a kettő vagy több út találkozása számít kereszteződésnek. A "kanyar" az nem kereszteződés! Az állatok szemszögéből kell nézned az irányokat, nem pedig a magadéból! Rajzold be különböző színű ceruzákkal az állatok útvonalát!

A feladatlap innen letölthető.

Állatkert

A játékosok közül válasszanak ki egy vadászt (kiszámolóval), aki menjen ki a szobából. A többiek alakuljanak át egy-egy állattá úgy, hogy utánozzák mozgásukat, hangjukat, s álljanak be egy képzeletbeli ketrecbe. Ha bejön a vadász, akkor mindenki egyszerre "szólaljon" meg annak az állatnak a hangján, amelyet választott. De csak egy rövid ideig. A "hangzavar" után a vadász járja végig az egyes "ketreceket". Akinek a ketrece mellett áll, annak utánoznia kell az állat mozgását és hangját. Ha a vadász így is tanácstalan, akkor eldöntendő kérdéseket (maximum 3-at) tehet fel az állatnak, amire ő fejbólintással válaszol. Ha az állatkert felét felismerte a vadász, új vadászt kell választani és a játék elölről kezdődhet. Az a legügyesebb, aki a legtöbb állatot felismeri.

Üdvözlettel:
Dudáné Driszkó Adrienn

Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.