Gyermeke könnyed tanulásának kulcsa az Ön kezében van. Hiszen a tanulás nem más, mint az olvasottak megértése,
alkalmazása, továbbgondolása. A hangsúly a megértésen van. Ha csemetéje érti, amit olvas, akkor alkalmazni is tudja majd és továbbgondolni is. Ahhoz azonban, hogy az olvasottakat megértse, előbb a beszédet kell megérteni. Ezt már óvodáskorban (sőt! születéstől kezdődően) érdemes fejleszteni. Ekkor lesz ugyanis a legkisebb a valószínűsége annak, hogy gyermekének problémái lesznek az olvasottak értelmezésével. Ha azt veszi észre, hogy féltve őrzött kincse gyakran visszakérdez, és megerősítést vár az elhangzottakkal kapcsolatban, vagy, ha a többieket figyeli, hogy mit is kell csinálni, akkor valószínűleg problémát okoz számára a beszéd megértése. Szintén erre utalhat, hogy gyermeke a verseket, dalokat nem, vagy csak lassan képes megtanulni, hogy nyelvtanilag helytelen mondatokat használ, rosszul toldalékol, és hosszabb, nehezebb szavakban sokszor cseréli fel a hangokat (karalábé helyett karabálé). Abban az esetben, ha kétségek merülnek fel Önben gyermeke beszédértésével kapcsolatban, feltétlenül keressenek fel egy logopédus szakembert. Ő egy vizsgálat alkalmával megállapítja, hogy milyen is gyermeke ezen képessége, szükség szerint megfelelő terápiában, tanácsadásban is részesíti Önöket.

Piacos színező

Óvodáskorú gyermekének olvassa fel az alábbi szöveget. Először teljes egészében. Majd kezdje elölről, mondatonként a felolvasást, és kérje meg gyermekét, hogy színezze ki úgy a kép egyes részleteit, ahogyan hallotta. Ha nehézséget jelent számára, akkor bontsa még kisebb részekre a szöveget - így próbálkozzanak a színezéssel. Legvégsőbb esetben segítsen gyermekének és színezzék ki közösen a képet.

Alsó tagozatos gyermeke már önállóan is megoldhatja a feladatot. Tehát ne Ön olvassa a szöveget, hanem csemetéje.

A színezőt és a szöveget innen lehet letölteni.

Vers-keveredés

Egy kedves vers sorai összekeveredtek. Vágd szét a papírcsíkokat, és rakd sorrendbe őket!

A feladatlap innen tölthető le.

Bot-döntögető

A játékhoz szükséges egy olyan fa, amelynek több alacsony ága van, s nem nehéz felmászni rá. A fa mellett a földbe szúrjanak egy botot. A játékosok másszanak föl a fára, a fogó pedig menjen 20-25 lépés távolságra, hangosan számolva a lépéseit. Közben a fán ülő játékosok közül egy vagy több lemászhat, hogy eldöntse a botot. Ha egy játékos már a földön van, a fogó visszafordulhat, hogy kergesse. A fáról lemászott játékosok igyekezzenek eldönteni a botot. Ha sikerült nekik, akkor a fogónak előbb földbe kell szúrni újra a botot, csak akkor indulhat kergetni. Aki fönn van a fán, nem éri a lába a földet, azt a fogó nem csípheti el. Ha megfog valakit a fogó, akkor helyet cserélnek, és Ő lesz az új fogó. A játék addig tart, amíg már csak 1 olyan játékos lesz, akit nem fogtak meg. Ő a győztes.

 Üdvözlettel:

Dudáné Driszkó Adrienn


Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.