Óvodás gyermeke beszédét csak Ön érti meg? Évek óta logopédushoz járnak és még most sem beszél tisztán csemetéje? Zavarja Őt, ha hangosabban szól a zene? Figyelmetlennek, feledékenynek tűnik? Ha ezekre a kérdésekre igen a válasza, akkor bizony előfordulhat, hogy féltve őrzött kincsének nehézségei vannak a beszédészlelés területén.

Az idő fontossága

Évek óta dolgozom logopédusként, ez idő alatt rengeteg gyerekkel, azok sokféle problémájával foglalkoztam. Így például megkésett beszédfejlődésű, pösze, diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás tanulóknak segítettem könnyebbé tenni a tanulást. Azt kellett látnom, hogy az esetek túlnyomó részében a probléma gyökere a beszédészlelési képesség nem megfelelő szintje volt. Ha ezt a hiányosságot bepótoltuk, akkor javulásnak indult a beszéd, az olvasás és az írás is, könnyebbé vált a matematika. Ez a javulás azonban eltérő mértékű volt: minél korábbi életszakaszban kezdtük a terápiát, annál jobb eredményeket értünk el. Tehát egy középső csoportos gyermek szakszerű terápiával sikeres lehet az általános iskolában. Míg egy második osztályban elkezdett terápia, akármilyen szakszerű, ennek az eredménynek csak a töredékét képes biztosítani. Hogy miért? Egyrészt azért, mert mindennek megvan a maga ideje. Így a beszéd fejlődésének is - ennek döntően óvodás korban van itt az ideje. Iskolás korban már a beszédre épülő egyéb tevékenységek (olvasás, írás) kerülnek előtérbe. Ha sérült az alap (esetünkben a beszéd), arra a legjobb kőműves sem tud hibátlan házat építeni. Lehet, hogy ideig-óráig gyönyörűen állnak a falak, ám bármikor összeomolhat az egész. Éppen ezért fontos, hogy a problémát időben felismerje és szakszerű segítséget kérjen.

Miből gyanakodhat arra, hogy gyermekének nehézséget okoz a beszéd észlelése?

Felsoroltam néhány olyan jellegzetes tünetet, amelyeket az e problémával küzdő kisgyermekeknél tapasztaltam. Jellemző még rájuk, hogy gyakran visszakérdeznek: "Mi van? Mit mondtál?" . Ezek a gyerekek mindig a társukat nézik, hogy mit is kell csinálni - a szóbeli közlést ugyanis nem értik meg. Általában rosszul énekelnek, nehezen tanulják meg a verseket, mondókákat.

Iskolás korban is jellemzőek ezek a tünetek. Persze társulnak még hozzájuk egyéb felhívó jelek. Így például az, hogy sohasem tudja, mi is a házi feladat, gyakran nyugtalan, figyelmetlen.

Hogyan segíthet gyermekének?

A legegyszerűbb módon: beszélgetéssel. Beszélgessenek minél többet, mindenféle témáról. Figyelje közben gyermekét. S ha úgy látja, hogy nem ért valamit, akkor magyarázza el neki. Bíztassa őt arra, hogy kérdezzen rá azokra a dolgokra, amelyek nem világosak a számára. Meséljen neki képeskönyvből egyszerű meséket. Közben álljanak meg egy-egy oldalon, s játsszanak egy kicsit a képpel. Például keressenek olyan tárgyakat, amelyek neve így kezdődik: ka- . (kanál, kalapács....). Vagy csukja be a könyvet, s kérje meg gyermekét, hogy mesélje el, mi is volt a képen. Jó mókának ígérkezik a képen szereplő állatok hangjának utánzása is. Próbálják ki!


Üdvözlettel:
Dudáné Driszkó Adrienn

Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.