A helyesíráshoz elengedhetetlenül fontos a beszédészlelési készség megfelelő szintű - mondhatnám tökéletes - működése. Az egyes szavak leírása ugyanis túlnyomórészt hallás útján történik, s csak igen kevés százalékban lehet az emlékezetre, a megtanultakra hagyatkozni. Képtelenség valamennyi szó helyesírását megjegyezni, épp elég gyermekének a hagyományos írásmódot követelő szavakat (j-ly-t tartalmazó szavak, régies nevek) bevésnie kobakjába.

Egy-egy betű tévesztése a szóban sokszor az egész mondat értelmetlenségét hozza magával. A napokban az egyik tanítványomtól megkérdeztem, hogy tudja-e mi az a gordon? Erre felcsillant a szeme, és felkiáltott: Igen! Látta a híradóban, hogy gordont húztak a Parlament köré! Érdekes is volna! Amiről Ő beszélt, az természetesen a kordon. Én pedig egy vonós hangszerről kérdeztem.

Hogy az Ön csemetéjével ilyen eset csak ritkán forduljon elő, készítettünk egy programot, amellyel az egymással könnyen összetéveszthető hangok megkülönböztetését lehet gyakorolni. Cserebere (10 éves kortól)

A játék kezdetén a feladványablakban középen két szót lát gyermeke: pl. kordon - gordon, alatta pedig két hiányos mondatot. Gyermekének az a feladata, hogy helyezze a megfelelő szavakat a megfelelő helyre:

Terület elzárására kifeszített kötél a ..........  .
A két térd közé állítva kezelt vonóshangszer a ............

A játékot innen töltheti le.

 

Vak vadász

Ez a játék a szembekötősdik családjába tartozik, annak egyik változata. Fontos, hogy a játékban résztvevők ismerjék egymás hangját, erre a játék folyamán nagy szükség lesz.

 

A játék kezdetén készítsenek annyi kártyát, ahányan vannak, mindegyikre írjanak rá egy számot: egytől kezdődően addig, ahányan részt vesznek a mókában. A játékosok üljenek le körben, egy valakinek kössék be a szemét - Ő lesz a vadász. Ezután mindenkinek adjanak egy számot tartalmazó kártyát, a vadásznak is. A vadász nem tudja, ki melyik számot kapta, ezért mond egy számot. Akinek a számát mondta, annak annyit kell kakukkolnia, amennyi a száma. Ha a vak vadász "eltalálja a kakukkot", azaz kitalálja, hogy ki kakukkolt, helyet cserélhetnek. Ha nem, akkor zálogot kell adnia és újabb számot mondania mindaddig, amíg valamelyik madarat sikerül "elejtenie".

A helyesírás fejlesztése a Varázsbetűvel

Nagyon sok szülő elköveti azt a hibát, hogy temérdek másolnivalót zúdít csemetéjére. Persze nem rossz szándékkal teszi, hanem azért, hogy javuljon a helyesírása. El kell azonban mondanom, hogy pont az ellenkezőjét éri el vele: a gyermek írásképe sokkal csúnyább lesz, figyelmetlenebbül másol, majd - hogy elkerülje a hibákat - elkezd betűnként másolni, ami nagy visszalépésnek számít. Az írást pedig örökre megutálja a gyermek. Mit tehet akkor? Fejlessze gyermeke hallását és helyesírási készségét olyan módon, amely egyszerre hasznos is és szórakoztató is. Programcsaládunk számtalan játéka rendelkezésére áll, hogy ezt megvalósítsa. Tudja: a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

Például a Rövid-hosszú játékban az egymáshoz  hasonló hangzású és látványú betűk megkülönböztetése mellett a j-ly helyesírását is gyakorolhatják. Mindezt persze oly módon, hogy gyermek mindenféle görcsöktől, stressztől megkíméli magát, hiszen kedvenc időtöltésének hódol: számítógépezik. A program a játék kezdetekor egy szót jelenít meg, melynek egyik betűje helyén csak egy pontot lát csemetéje, alatta és felette egy-egy betűvel. A pont elmozdításával tudja kialakítani a helyes szót. A gyakorlandó betűket természetesen Ön határozhatja meg a Beállítások menüpont segítségével.

Üdvözlettel:
Dudáné Driszkó Adrienn


Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.