Túl későn tanult meg gyermeke beszélni? Éjszaka sokáig bepisilt vagy sokáig szopta az ujját? Kicsi kora óta gyakran elesik, állandóan kék-zöld foltokkal van tele pici teste? Állandóan izeg-mozog, mint egy sajtkukac, képtelen egy helyben megmaradni? Viselkedése agresszív vagy - épp ellenkezőleg - visszahúzódó, nem tudja megvédeni magát?

Természetesen Ön szülőként vagy nevelőként állandóan segít neki - akár javítással, akár bíztatással, akár szidással. Sajnos azonban ezek a dolgok újra és újra visszatérnek. Sokan azt gondolják, hogy idővel ez a probléma önmagától megoldódik, a gyermek kinövi. Ez azonban tévhit. Ahogy cseperedik a kisgyermek, ezek a problémák is fokozódnak.

Egyik kedves olvasónk figyelmünkbe ajánlott egy módszert, amely már 16 országban működik, és néhány éve hazánkban is elérhető. Ez az INPP módszer.

 Mi az INPP?

Az INPP egy rövidítés. Az angliai Neuro-Fiziológiai és Pszichológiai Intézet (Institute for Neuro-Physiological Psychology) alapítója szerint a tanulási és viselkedési problémák gyökere a korai idegrendszeri fejlődésben bekövetkezett zavarhoz nyúlik vissza. Ez azt jelenti, hogy ha egy gyermek fejlődése az anyaméhben vagy életének első évében valamiféle zavart szenvedett, akkor előfordulhat, hogy idegrendszerében olyan zavaró mechanizmusok rögzültek, amelyek későbbi életére is kihatással vannak. Erre dolgoztak ki egy speciális vizsgálati módszert és mozgásterápiát, amely az Intézet neve után az "INPP-módszer" elnevezést kapta.

A terápia megalkotójának felesége Sally Goddard szintén kiváló szakember ezen a téren. Világszerte népszerűsíti ezt a módszert - ezért gyakran Goddard módszernek is nevezik. Magyarországon 2002-ben jelent meg könyve: "Reflexek, tanulás és viselkedés" címmel, amely elsősorban szakemberek számára íródott. Hamarosan azonban megjeleni egy - kifejezetten szülőknek szóló - kiadvány is.

Miben különbözik ez a módszer a korábban bemutatott terápiáktól?

Ez a módszer sok - elismert és általunk is bemutatott - terápia elemét magában hordozza, néhány lényeges gondolatban azonban különbözik azoktól. 

Ez a módszer nem csak a gyermek pszichológiai problémáira, szociális-kulturális helyzetére koncentrál, azaz nem ezekben keresi az elmaradás okát, hanem "visszamegy" időben és azt kutatja, hogy rendelkezett-e egyáltalán a gyermek azokkal a képességekkel, amelyek szükségesek a későbbi fejlődéshez és az iskolaérettséghez. Éppen ezért ez a fejlesztő program az alapvető készségek csecsemőkori hiányosságait igyekszik bepótolni, hogy a későbbiekben ezekre épülő készségek, képességek is megfelelően fejlődhessenek. Tehát jóval mélyebbre nyúlik vissza, mint a korábban bemutatott terápiák.

 A módszerről

 Mielőtt a terápiát bemutatnám, néhány gondolatot meg kell osztanom Önnel a reflexekről. Hogy miért? Ezt hamarosan megérti.

Minden gyermek egy sor "Primitív Reflex"-szel születik. Ezek a baba túlélését, növekedését és fejlődését szolgálják. Ezek a reflexek egy-egy mozdulat gyakorlására ösztönzik az apróságot, aki - "engedelmeskedve a parancsnak" - szorgalmasan véghez is viszi azokat.

E reflexes mozgások nem csak a csecsemő izomzatát edzik, de az egyensúlyérzetét és az érzékszervek finomítását is. Így tanulja meg a környezetből, valamint az érzékszerveiből és a saját testéből érkező információkat feldolgozni és azokhoz alkalmazkodni. Ha minden szerencsésen alakul, akkor az adott reflex, ha elvégezte a dolgát, pár hónap múlva eltűnik és átadja helyét egy kifinomultabb mozdulatot gyakoroltató reflexnek - szakszóval "gátlás alá kerül".

Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva a csecsemő fejlődésében egyes reflexek kimaradtak vagy a primitív reflexek közül egy vagy több részben vagy teljesen aktív maradt - azaz nem került gátlás alá - megkésett neurológiai fejlődéről beszélhetünk.

Az INPP-módszer lényege tehát az időn túl (egy éves kor fölött is) gátolatlan csecsemőkori reflexek feltárása és "legátlása". Hiszen egy reflexszerű reakció mindig gyorsabb a tudatosnál, és egy ingerre egy primitív szintről válaszolva aláássa a tudatosabb fizikai vagy érzelmi reagálás lehetőségét. E fennmaradt reflexek késleltetik a gyermek idegrendszerének fejlődését és akadályozzák annak zavartalan működését. A gátolatlan bébireflexek ugyanis felnőtt korig is kihathatnak, és maradandó problémákhoz vezethetnek. A fejlesztő program alkalmazói megkeresik, hogy miért marad le egy gyermek a korosztályától, majd megfelelő gyakorlatokkal fejlesztik az idegrendszerét, ezáltal felzárkóztatják, és sikerélményekhez juttatják őt.

Van segítség?

Mint minden terápiában, itt is döntő jelentősége van a korai felismerésnek. Ebben a szülőknek és szakembereknek (orvos, védőnő, pedagógus) egyaránt fontos szerepük van. Ehhez nagy segítséget adhat a korábban már említett szakkönyv mellett az Internet, ahol már saját oldallal is rendelkeznek a terápia magyarországi alkalmazói:

www.oriasleszel.hu

 Hogyan segíthet a Varázsbetű?

Az izgő-mozgó, figyelmi és fegyelmi problémákkal küzdő nebulókat nagyon nehéz "munkára fogni", nem könnyű rávenni őket a gyakorlásra. Ebben segíthet Önnek Programcsaládunk. Több mint 50-féle játékot tartalmaz az olvasási-helyesírási készség fejlesztésére, a szókincs bővítésére és aktivizálására. Valamennyi játék színes képekkel és különleges hangeffektusokkal ösztönzi a gyermeket az újabb feladatok elvégzésére.

Vannak játékok, amelyek sikerlistákat vezetnek. Ez azt jelenti, hogy a legjobb 10 eredményt a gép megjegyzi, és bármikor előhívhatóvá teszi. Így feléleszt a gyermekben egy versenyszellemet, amely az iskolában is kifejtheti jótékony hatását.

 Játékötlet otthonra

 Tortasütés

Kukta Kázmér tortát sütött. Egy egyszerű alappal kezdte, és aztán különböző dolgokkal díszítette. Ha gyermeke az elkészítés sorrendjében egymás mellé írja a torta mellett található betűket, megtudhatja, milyen alkalomra készült a finomság.

A feladatlapot innen letöltheti.

 Viadal

Két darab - egyenként 50 cm átmérőjű - kört kell rajzolni a földre. A két kör között legyen 1 méter távolság. A körök mögé pedig egy-egy egyenes vonalat húzni. A vonalak egymással párhuzamosak legyenek.

A körök közepére egy-egy gyufásdobozt kell tenni. A két vívó álljon fel a vonalak mögé, a kezében fogjon egy 2 méter hosszú - vesszőből vagy kukoricaszárból készült - "kardot".

A feladat: Próbálják meg a másik gyufás-skatulyáját kipiszkálni a körből. Persze a másik fél védekezhet, elütheti a kardot, közben pedig Ő is igyekezhet kitolni a másik dobozt. Fontos, hogy csak vívni szabad. Azaz csak egymás botját szabad érinteni, a testét nem. A botot is csak térdmagasságig szabad emelni. Aki ennél magasabbra emeli, kiesik a játékból. A botot szabad elütni, lenyomni, eltartani, de csak állva! Lehajolni, leguggolni sem szabad, mert veszélyes! Az győz, akinek sikerül a másik dobozát kiütni a körből.

 
Üdvözlettel:
Dudáné Driszkó Adrienn


Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.