Ha Ön azt veszi észre, hogy egyébként értelmes, okos gyermeke számára az olvasás elsajátítása, az iskolával járó kötelezettségek aránytalanul nagy feladatot jelentenek, akkor mindenképp forduljon logopédushoz. A logopédusok általában a helyi nevelési tanácsadóban dolgoznak, de vannak települések, kerületek, ahol valamelyik iskolában, vagy önálló logopédiai intézetben találhatja meg őket. Az iskola pedagógusai pontos információval tudnak szolgálni.
A diszlexia kezelését a logopédus végzi, az ő feladata, hogy feltárja a diszlexia okát, és tüneteit, és hogy kidolgozza az ennek megfelelő terápiát.

Fejlesztés otthon

A diszlexiás gyerekek számára az iskola, az órák nagy terhet jelentenek, ezért mire hazaérnek, nagyon fáradtak. Éppen ezért ne ültesse gyermekét azonnal ismét füzet vagy könyv elé, hanem mozogjanak egy kicsit együtt. Nagyon hasznosak a mozgásfejlesztő gyakorlatok, melyek segítségével a gyermek ellazulhat, oldódhat, játszhat. Ilyenek például az indiánszökdelés, a különböző egyensúlyi gyakorlatok, az ugróiskola, az ugrókötelezés, az ugróasztal vagy a célbadobás. Nagyon fontos, hogy ezek a játékok valóban játékok maradjanak, ne legyen teljesítménykényszer alatt a gyerek.
Javíthatóak a nyelvi képességek a gyermek muzikalitásának fejlesztésével. Tapsoljon le egy egyszerű ritmust gyermekének, ő pedig tapsolja vissza, utánozza Önt. A kedvenc dalaikat kísérjék dobolással. Játszanak „Erre csörög a dió"t, vagy más hasonló játékot.
Gyermekének 1012 éves koráig meséljen esténként elalvás előtt. Ez segíti a memória, a szókincs, a szövegértés, a képzelet és a fantázia fejlődését, arról nem is beszélve, hogy így gyermekével való kapcsolata is elmélyülhet.
És természetesen a számítógép is jó lehetőséget biztosít a gyakorlásra. A gyerekek számára a számítógép vonzó, látványos, motiváló és mentes a gyakorláshoz kapcsolódó negatív érzésektől. A Varázsbetű Programcsalád változatosságot, játékosságot biztosít a diszlexiás gyermeknek, a feladatok nagy száma és a rengeteg beállítási lehetőség garantálja az érdeklődés és a figyelem folyamatos ébrentartását, a monotónia elkerülését.
Ahogy azt már korábban írtam, nagyon fontos a fokozatosság betartása. Ne legyenek túl nagy elvárásai. A diszlexiások teljesítményében nagy hullámzás tapasztalható. Dicsérje gyermekét, vegye észre, mi az, amiben átlagnál jobban teljesít.

Hogyan segíthetünk mi?

A Varázsbetű Programcsalád nagy segítséget nyújt a pöszeséggel küzdő gyerekeknek is a szavak egybeírásánál, különírásánál, a betű, szótag, szókihagyások, betűsorrend fölcserélések javításában. A szavak betűkből való alkotása a sorrendiséget, az analízisszintézis folyamatát javítja. Javítja helyesírásukat. A rengeteg szóanyaggal, szómagyarázattal, gyűjtőnevek alá rendelésekkel gyarapítja szókincsüket. A képek esztétikája, színvilága figyelemfelkeltő is egyben, a hozzájuk rendelt szavak, mondatok megkönnyítik az olvasás elsajátítását.. Mondatalkotási készségük, szövegértésük is fejlődik a feladatok megoldása kapcsán. Az állandó dicséret, jutalmazás motiválja a gyerekeket a további örömteli, szinte észrevétlen tanulásra.
Játékosan, izgalmasan gyakorolhatják az egyébként iskolai körülmények között kudarcokat, nehézségeket okozó nyelvi feladatokat.

Játékötlet

Ezen a hétvégén egy szobában is játszható játékot javaslok. A játék neve Üzenet.
Az egyik játékos az „Adó" álljon a másik játékos a „Vevő" háta mögé, és rajzoljon egy nagyméretű betűt a hátára. A Vevő feladata, hogy felismerje a betűt. Ha a Vevő nem tudta kitalálni a feladványt, akkor az Adó írja fel ismét. Ha a Vevő megfejtette a feladványt, akkor cseréljenek szerepet.
 

Ha ez már jól megy, akkor nehezítsenek a feladaton, és rövid, egyszótagos szavakkal játszanak, melynek betűit az adó egymás után írja a hátra.

A játékot nem csak két személy játszhatja, hanem többen is. Ekkor álljanak sorba, és mindenki azt a betűt vagy szótagot írja az előtte álló hátára, amit a saját hátán felismert.
Üdvözlettel:
Bartók Erika

Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.