Stresszmentes tanulás - álom vagy valóság?

 

Gyakorló logopédusként velem is előfordul, hogy minden követ megmozgatok, látszólag a gyermek is teljes erőbedobással küzd, a várva várt eredmény azonban mégis elmarad. Hiába a heti 3-4 fejlesztőóra, az otthoni rendszeres gyakorlás, az iskolai jegyeken ez egyáltalán nem látszik. Mit csinálhatnék másképp? Milyen tanácsokat adjak a szülőknek?
 
Addig, amíg ezt a könyvet el nem olvastam, én is tanácstalan voltam. Hallottam már a kineziológiáról (gyógyító, személyiségfejlesztő módszer), sőt, egy olyan személyiség-fejlesztő tréningen is részt vettem, amit egy kineziológus szakember vezetett, mégsem jutott eszembe, hogy ezt a tanulás szolgálatába lehetne állítani. Aztán a kezembe vettem a könyvet, borítóján egy nagyon ismerős képpel: feszülten koncentráló kislány görcsös igyekezettel próbál megfelelni mindenkinek - anyukának, tanító néninek, önmagának. Ha tényleg ennyire akar, akkor miért nem sikerül neki?

 

Napjainkban szerencsére már egyre ritkább az a nézet, hogy egy gyerek azért nem tud például helyesen vagy szépen írni, mert nem gyakorol eleget.  Egy írászavaros gyermekkel szemben a lehető legnagyobb hibát követnénk el, ha füzeteket íratnánk tele arra gondolván, hogy majd csak megjavul az írása. A fizikai és lelki megterhelés kitörölhetetlen nyomokat hagyna benne. Helyette próbálja ellazítani a testét, a gondolatait pedig pozitív irányba terelni. Hogyan? Ehhez nyújt segítséget a Hatékony tanulás kineziológiával című könyv.
 
 "Aki pozitív dolgokat vár a világtól, az pozitív tapasztalatokat szerez.

 Ám ha valaki behúzott nyakkal arra vár, hogy negatív hatások érik, annak negatív élményekben lesz része."

(idézet a könyvből)
 
Az egyszerű, hétköznapi nyelven íródott szövegből megtudhatja, melyek azok a dolgok, amelyek egyszerűen leblokkolják gyermekét, nem hagyják tanulni. Gondolta volna például, hogy a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása serkentőleg hat a gondolkodásra? Próbálja ki! Tanulás előtt és közben is igyon sok vizet gyermeke (lehetőleg szénsavmenteset) - meglátja, hamarabb elkészül a matekleckével.
A gátló tényezők felsorolásán túl segítséget is kaphat abban, hogyan "rombolhatja" le az évek alatt feltornyosult akadályokat. Egyszerűen elvégezhető gyakorlatok segítségével fejlesztheti gyermeke olvasási, írási, számolási készségét, logikai érzékét, egyáltalán az egész személyiségét. Nagyon tetszik, hogy bár egyszerűen vannak megfogalmazva a gyakorlatok, vidám rajzokkal is a segítségemre siet ezek megértésében.
 
Ahhoz, hogy gyermekét a tanulási nehézségeken Ön pozitív energiákkal feltöltődve vezesse végig, eredményesen találja meg az ezekből vezető kiutat, természetesen Önnek is segítségre van szüksége. Ezt a támogatást a könyv egyik fejezetéből meg is kapja. Nagyszerű segítség ez Önnek és családjának, mert egyszerű eszközökkel oldja a stresszt, feléleszti és aktivizálja a gyermekében rejlő készségeket, képességet.

Jó szülő vagyok?

Három évvel ezelőtt, mikor végre édesanya lettem és a karomban tarthattam kisfiamat, megfogadtam, hogy mindent megteszek érte, minden kudarctól meg fogom óvni. De rögtön jött is a másik gondolat: vajon helyesen teszem? Mit fog akkor megtanulni a világból? S azóta is állandóan viaskodnak bennem az érzések. Mit tegyek, hogyan reagáljak egyes cselekedeteire?
 
Ezért is örültem, hogy megkaptam a Felnövekedni újra című könyvet. Rögtön át is lapoztam, bele-beleolvasgattam az egyes fejezetekbe. Gyakorlati ember lévén azonnal leragadtam az ötödik fejezetnél - itt ugyanis az írópáros példákkal szemlélteti az egyes gondoskodási típusokat.


Az életből vett helyzetekre 6 féle módon reagálhatunk:

  • bántalmazással
  • feltételhez kötött törődéssel
  • aktív törődéssel
  • támogató törődéssel
  • túlzott engedékenységgel
  • elhanyagolással.
Nézzünk is egy konkrét példát - ezzel biztosan Ön is szembesült: Egyéves gyermeke mindent a szájába vesz. Mit tesz Ön? Eltávolít mindent a környezetéből, ami veszélyes? Vagy rákiabál? Vagy megengedi, hadd rágjon csak össze mindent?  Na de mi a helyes? Erre megoldásként a könyv egy gondoskodási táblázatot tartalmaz, amit úgy kell elképzelnie, mintha egy országút lenne. Van két haladósáv (aktív törődés, támogató törődés), a két szélén útpadkák (feltételhez kötött szeretet, túlzott engedékenység), majd az útszéli árkok (bántalmazás, elhanyagolás). Elvileg a haladó sávon közlekedünk, de előfordul, hogy ráhajtunk a padkára, vagy bele az árokba. Ilyenkor vissza kell kormányoznunk az autót a közép irányába, de vigyáznunk kell arra, hogy nehogy túlmenjünk és a túlsó padkán vagy árokban találjuk magunkat. A cél az, hogy a haladó sávban maradjunk. Az egyes példákon letesztelheti aktív törődésre és támogatásra vonatkozó tudását, illetve tanulhat a jellemző nevelési helyzetekből. Eldöntheti, hogy az egyes javaslatok vajon segítenének-e, ha családjában hasonló helyzet állna elő.

 

Különösen tetszik, hogy a könyv nem ítélkezik, és engem sem kényszerít arra, hogy ítélkezzek saját magam felett. Nem kelt bűntudatot bennem, nem érezteti azt, hogy "ki kell fordulnom önmagamból" ahhoz, hogy jó szülő legyek. Ehelyett alternatív megoldási módokat kínál például a túlzott engedékenység helyett. Mindezt olyan életszerű példákkal teszi, ami biztosan megtörtént már Önnel is. Kivel ne fordult volna elő, hogy gyermeke a boltban jelenetet rendez a csokiért? Mit tett Ön ekkor? És gyermeke vajon milyen következtetéseket vont le ebből?

Ilyen és ehhez hasonló valósághű problémák megoldásához nyújt segítséget ez a remekül szerkesztett, a megértést táblázatokkal elősegítő könyv.

A könyvekről írták

"Ajánlom szülőknek és pedagógusoknak, akik a könyvben sok hasznos gyakorlati segítséget kapnak. Nagyszerűen beépíthetik gyermekeik vagy diákjaik nevelésébe az elméleti tanácsokat, s a gyakorlatokat gyermekeikkel, tanítványaikkal együtt végezhetik, hiszen a játékosan együtt töltött percek ... az öröm forrásai."
Köves Zsuzsanna
tanár, kineziológus szakértő
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   

"Nagyon jó gyakorlatokat tartalmazó praktikus könyvek. Pedagógusoknak szülőknek merem ajánlani, sok játékot, kipróbáltam a gyerekekkel."
Bihari Zoltán, Tótkomlós

"A Felnövekedni újra c. könyvről nehéz pár mondatot írni. Egyszerűen azért jó, mert minden témát és eshetőséget felvázol, lényegre törő, közérthető módon. Az életből veszi a példáit, arra sokrétűen válaszol, minden család igényeit kielégítve. Ennek a könyvnek a MAGJA a szeretet, amivel Gyermekünk felé fordulhatunk akkor is, ha nem úgy viselkedik, ahogy mi elvárnánk. A Gyermek nem direkt módon "bosszant" minket, hanem el szeretne érni valamit... Hogy jobban figyeljünk rá. Ez a könyv nem csak a gyerekekről szól, hanem arról is, hogy mi, felnőttek hogyan válhatunk jó szülővé, hol és hogyan hibázunk, tanulhatunk, hogy Gyermekeink életét szebbé és jobbá tegyük. Hiszen az a gyermek, aki szeretetben nő fel, felnőttként gyorsabban be tud illeszkedni a társadalomba, kiegyensúlyozottabb és önzetlenebb lesz. A gyermek a felnőtt tanítója, és ez nemcsak a csecsemőkorra, hanem az egész életre igaz. Globálisan kivetítve pedig egy mondat jut az eszembe: A világ békéje már nem tőlünk, mai felnőttektől, hanem attól a nemzedéktől függ, amely ma még pelenkában sétál. Ez egy tényleg nagyon fontos könyv minden szülő számára. Ráadásul nagyon szépen, igényesen kidolgozott könyv, az ára ehhez képest pedig nem drága. Sokkal többet költünk kozmetikumra, autóra. Ez a kis befektetés biztosan megtérül. Egy boldog gyermeki mosolyban....
Üdvözlettel Cseh Andrea"
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

A két kötetből álló könyvcsomag ára:
5.340 Ft

 

A Varázsbetű olvasói számára a kiadó elengedte a 840 Ft szállítási díjat! Sajnos ezt a kedvezményt már csak négy napig, február 12-ig tudják biztosítani.
Ráadásul sikerült egy kis ajándékot szereznem Önnek, mint a Varázsbetű Hírlevél olvasójának. Az első 100 megrendelő ajándékba kapja a Szögletes tojás - Meghökkentő kérdések, érdekes válaszok című könyvet, melynek értéke 1.260 Ft. Ez a könyv 8-16 éves gyermekek számára nyújt érdekes olvasmányt.

Mivel az ajándékkönyvek csak korlátozott darabszámban állnak rendelkezésre, kérem, hogy ne várjon tovább, hanem kérje a könyveket most. A megrendeléshez kattintson ide:
Gyakorló szülőként valószínűleg Ön is egyetért velem: segítenünk kell gyermekeinket abban, hogy tehetségüket, képességeiket kibontakoztathassák, mert csak így lehet belőlük egészséges, boldog felnőtt. Ez a két, illetve három könyv ezt teszi lehetővé Önnek.
Még egyszer az oldal, ahol kérheti a könyveket:

 
Üdvözlettel:
Dudáné Driszkó Adrienn


Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.