A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel, akiknél látszólag semmi nem indokolja, mégis nehézkes a nyelvelsajátítás. Képtelenek természetes módon megtanulni az anyanyelvüket. Szerencsés esetben például nem kell magyarázni a gyermeknek, hogy a Mit? kérdésre t- tárgyragos szóval felelünk. (Például: Mit látsz a kislány kezében? Ollót!) A rendhagyó alakokat (pl. ló - lovat) is villámgyorsan felismerik és alkalmazzák ezeket. A nyelvi zavarral küzdőknek ez bizony nem ilyen egyértelmű. Ugyanúgy meg kell nekik tanulniuk anyanyelvük nyelvtanát, mintha idegen nyelv lenne.

Képválasztó

A nyelvi fejlesztés során is fontos a játékosság, ezért készítettünk egy játékot, mellyel a nyelvi szabályszerűségek felismerését gyakorolhatják. A játék segítségével a beszéd megértése is nagyszerűen fejleszthető.


A feladatlap innen letölthető.

Olvassa fel gyermekének a lap tetején látható mondatot. Próbálja ezt természetesen, minden különösebb "segítségadás" nélkül megtenni. Gyermeke pedig válassza ki a 4 kép közül, hogy melyikről is szól az elhangzott mondat. Ha gyermeke tanácstalan, akkor olvassa fel úgy, hogy a lényegesebb információkat nyomatékosabban mondja, esetleg rövid szünetekkel tagolja a mondatot. Ha így sem boldogul, akkor beszéljék meg, mi is van az egyes képeken. Majd ha ezt megértette gyermeke, akkor újra olvassa fel neki a mondatot.
Az idősebbek már önállóan is olvashatják a mondatot.

Könyves fogócska

 Ez a játék egy klasszikus fogójátékon alapul, csupán még két kiegészítő szükségeltetik hozzá:
könyvek és szalagok(vagy kendők), mégpedig éppen annyi, ahány játékos szeretne fogócskázni.

A játék kezdetén mindenki tűrje be a nadrágjába a szalagot (vagy kendőt) úgy, hogy egy jókora rész lógjon kifelé. (Ezt kell ugyanis a fogónak majd kihúznia.) Majd tegye fel mindenki a feje tetejére a könyvet. Ezt végig egyensúlyozni kell - tehát kézzel hozzáérni nem szabad! A fogó kezdje a többiek kergetését. Akinek elvette a szalagját, az kiesett a játékból. De az is kiesik, akinek ötször leesett (vagy leesett volna, de elkapta) a könyve. Az győz, aki a végén egyedül marad a fogóval szemben.

 

 

Üdvözlettel:
Dudáné Driszkó Adrienn


Dokumentumok

dokumentumokDokumentumaink segítséget nyújtanak, ha szükséged van rá a munkád során. Vedd figyelembe, te is segíthetsz másoknak, ha publikálsz itt cikkeket!

Témakörök

temakorokA honlap megpróbálja összegyűjteni a fejlesztéshez, gyógypedagógiai és logopédiai munkához szükséges anyagokat. Tegyél te is azért, hogy minél több anyagot találjanak itt az érdeklődők.

Segítségnyújtás

segitsegHa kérdése van, a fórumban megkérdezheti és a megfelelő szakember megpróbál segíteni Önnek!

Fórum

forumfórum az a hely, ahol meg lehet beszélni a problémákat. Mindenkit várunk oda, akinek kérdése van vagy segítséget szeretne nyújtani másoknak.